Straten vol tomaten

Foto Bilal Hussein / AP

Deze auto staat middenin een berg rotte tomaten, paprika’s, kapotte dozen en ander afval, in een Palestijns vluchtelingenkamp in de Libanese hoofdstad Beiroet. De witte laag pesticiden die er overheen is gespoten, moet ratten en ander ongedierte op afstand houden.

Die hoop zal vergeefs zijn. Het afval stapelt zich al een week op in de hete zomerse straten, vanwege een ruzie tussen de regering en een afvalverwerker. Die wil een nieuwe stortplaats, omdat de huidige overvol is. De plek was bedoeld voor 2 miljoen ton afval, maar er ligt al 15 miljoen ton.

Bewoners in de buurt van die stortplaats pleiten ook voor een nieuwe locatie. Zij blokkeerden daarom de toegangsweg. Het afval kan al dagen nergens heen.

Gisteren begonnen de autoriteiten met het opruimen van de bende. Het sprayen van het witte gif was een eerste stap. Nu moet het afval nog naar andere stortplaatsen worden gebracht.