Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Schrijver en dichter Sybren Polet overleden

Sybren Polet (Foto Maurice Boyer)

De schrijver en dichter Sybren Polet is op 19 juli overleden. 

Dat blijkt uit advertenties in dagbladen en een stukje op de website van Polets uitgever Wereldbibliotheek. Hij is 91 jaar oud geworden.

Sybren Polet werd in 1924 geboren als Sybe Minnema. Hij debuteerde in 1926 met de dichtbundel Genesis. Zijn laatste bundel verscheen vorig jaar, onder de titel Het aaahh & ooohh van de verbonaut.

Het proza van Polet staat bekend als experimenteel. Bij Polets 90ste verjaardag vorig jaar schreef Janet Luis een stuk over de schrijver. Ze merkte op:

“Zo is er toch ook in mijn hoofd al vroeg een soort tweedeling ontstaan. Daar huizen nog altijd twee Poletten: een fleurige, geestige verhalenverteller, die houdt van gedaanteverwisselingen en graag een loopje neemt met de tijd. En een iets minder goed geluimde theoreticus die onvermoeibaar opkomt voor zijn eigen creatieve uitgangspunten en regelmatig zijn beklag doet over zijn kortzichtige lezers. Veel van die lezers kunnen, net als ik, niet zo goed leven met zijn ‘onzuiverheid’, met zijn neiging om de genres te vermengen. In zijn romans laat hij historische en andere essayistische uitweidingen toe. In zijn beschouwingen verwerkt hij juist weer verhalende en autobiografische elementen. En zijn gedichten doen vaak weer heel beschouwelijk en prozaïsch, zelfs bijna wetenschappelijk aan.”

Vier jaar eerder kenmerkte Luis Polets werk voor een interview als volgt:

“Het werk van Sybren Polet geldt als experimenteel, als ‘anders’, omdat er geen doorlopende verhalen in worden verteld waarin personages psychologisch geduid worden. Daarom wordt het ook moeilijk gevonden. Zelf meent hij dat zijn ‘verbeeldingsavonturen’ helemaal niet zo ingewikkeld zijn. „Ze zijn vaak in enkele zinnen samen te vatten.” De moeilijkheid zit er voor de lezers in dat ze een veelheid aan verhaalfragmenten voorgeschoteld krijgen, die meestal niet naadloos op elkaar aansluiten.”

De bekendste roman van Polet is Mannekino uit 1968. Het was ook een van de romans die Polet zelf hoog aansloeg. Op Luis’ vraag met welke Polet-romans de hedendaagse lezer zou moeten beginnen, antwoordde hij:

„Om te beginnen Verboden tijd (1964) en Mannekino (1968), twee toegankelijke, avontuurlijke romans. Vooral Mannekino is regelmatig herdrukt. Mensen voelen zich vaak aangesproken door het geniale, nietsontziende jongetje dat daarin voorkomt. Daarna kan de sprong worden gemaakt naar De hoge hoed der historie, dat helemaal bestaat uit prikkelende verhalen, in diverse stijlen, over verschillende tijdperken. Voor wie dan de smaak te pakken heeft, is er De creatieve factor (1993). Daarin heb ik grondig onderzocht hoe het zit met de scheppingsdrift van de mens. Waar haalt hij zijn vondsten vandaan? Wat is fantasie? Wat was er het eerst, de mens of de taal? Ik heb er honderden boeken voor gelezen, met veel plezier. Ook heb ik er, onder anderen voor studenten informatica, lezingen over gehouden die veel weerklank vonden.”

 

Polet ontving onder meer de Busken Huetprijs en de Constantijn Huygens-prijs.