‘Rusland zal tegen MH17-tribunaal stemmen’ - En dan komt het er niet

Familieleden van de slachtoffers van MH17 staan voor een muur gemaakt van knuffels die na de ramp op Schiphol zijn neergelegd.
Familieleden van de slachtoffers van MH17 staan voor een muur gemaakt van knuffels die na de ramp op Schiphol zijn neergelegd. Foto ANP / Phil Nijhuis

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zegt dat er zeker geen MH17-tribunaal komt. Rusland zal hoe dan ook tegenstemmen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waardoor het plan voor de oprichting van een tribunaal van tafel wordt geveegd. Dat meldt persbureau ANP op basis van Russische media.

Woensdag wordt er gestemd

Naar verwachting stemt de Veiligheidsraad woensdagavond over de resolutie voor een tribunaal, dat is ingediend door Maleisië. Het tribunaal moet degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne gaan berechten.

Tsjoerkin zei dat hij hoopt dat het voorstel niet tot stemming wordt gebracht. Mocht dat wel zo zijn, dan zullen de initiatiefnemers “politiek en praktisch verantwoordelijk zijn voor de gevolgen”.

Op 16 juli zei de Russische president Poetin in een telefoongesprek met premier Rutte dat het oprichten van een internationaal tribunaal “contraproductief” is. Het was een herhaling van het Russische standpunt over een internationaal tribunaal. Het telefoongesprek was een laatste poging van Rutte om Rusland alsnog over te halen.

Wig tussen Rusland en het Westen

Volgens Rusland drijft het opzetten van een tribunaal Rusland en het Westen alleen maar verder uiteen. Tsjoerkin noemt het een “gevaarlijke confrontatie” die verregaande gevolgen kan hebben voor de internationale betrekkingen.

De stemming zou eigenlijk vorige week al zijn, maar werd toen uitgesteld. Rusland kwam in de tussentijd met een eigen voorstel. Daarin staat ook dat er “gerechtigheid” moet komen, maar er wordt niets gezegd over het opzetten van een tribunaal.

MH17-ramp: ruim een jaar geleden

Op 17 juli 2014 stortte vlucht MH17 neer in Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om bij de ramp.

    • Carlijn Vis