Brandbrief over gevaren autonome wapens

None
Foto Thinkstock

Meer dan duizend experts op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie waarschuwen in een gisteren gepubliceerde open brief voor de gevaren van autonome wapens. Ze pleiten voor een verbod op offensieve autonome wapens die buiten menselijke controle staan, bijvoorbeeld militaire drones die zonder menselijke aansturing een doelwit kunnen selecteren en uitschakelen.

De uitrol van autonome wapens is binnen enkele jaren haalbaar, schrijven de wetenschappers. Dat kan volgens hen „de derde revolutie in oorlogsvoering” inluiden, „na het buskruit en nucleaire wapens”. Ze waarschuwen voor het gevaar van een wapenwedloop. Als één wereldmacht begint met de ontwikkeling van autonome wapens zal de rest volgen, inclusief terroristen, dictators en krijgsheren, aldus de wetenschappers.

De brief is gepubliceerd op de website van het Future of Life-instituut. Ook prominenten als Tesla- en SpaceX-oprichter Elon Musk, Apple-medeoprichter Steve Wozniak en de gerenommeerde wetenschapper Stephen Hawking ondertekenden de brief.

    • NRC