Politicus verlaat Britse Hogerhuis na seks- en drugsschandaal

Hij stapte direct op als vicevoorzitter van het Hogerhuis, de Britse Eerste Kamer, maar volgens de BBC wilde Lord Sewel nog wel de mogelijkheid openhouden om in het Hogerhuis actief te blijven. Nu acht hij die positie ook onhoudbaar, onder grote druk van het parlement. In een korte brief kondigt hij zijn vertrek aan, melden Britse media.

Britse tabloid The Sun plaatst een foto op de voorpagina van Lord Sewel in oranje bh. Hij is gefilmd terwijl hij cocaïne snoof en met prostituees feestte.
Britse tabloid The Sun plaatst een foto op de voorpagina van Lord Sewel in oranje bh. Hij is gefilmd terwijl hij cocaïne snoof en met prostituees feestte. Foto EPA/ANDY RAIN

Hij stapte direct na het seks- en drugsschandaal op als vicevoorzitter van het Hogerhuis, de Britse Eerste Kamer, maar volgens de BBC wilde Lord Sewel nog wel de mogelijkheid openhouden om in het Hogerhuis actief te blijven. Nu acht hij die positie ook onhoudbaar. In een korte brief kondigt hij zijn vertrek aan, zo melden Britse media.

Coke en prostitutie

Zondag publiceerde The Sun on Sunday onthullende foto’s en video’s van de 69-jarige Hogerhuislid. De krant betrapte de getrouwde Sewel op het snuiven van cocaïne in het gezelschap van twee prostituees. Gisteren publiceerde de krant een foto van ‘Lord Coke’ in oranje bh, en denigrerende opmerkingen die hij maakte over onder anderen oud-premier Blair, onder wie hij onderminister voor Schotland was.

Lord Sewel kondigde zijn vertrek aan in een brief, van 84 woorden lang, aan de secretaris van het Hogerhuis. Zijn aanblijven zou het vertrouwen in het House of Lords schaden en ondermijnen, schrijft hij daarin. Hij betuigt spijt voor de “pijn en schaamte” die hij het Huis heeft gebracht.

Gedragscode

Sewel was als vicevoorzitter van het Hogerhuis verantwoordelijk voor het opstellen van een normen- en waardenrichtlijn. Als Hogerhuislid was hij betrokken bij wetgeving rond seksuele delicten, prostitutie en bordeelhouden. Zijn vertrek uit het Hogerhuis betekent dat hij het eerste Hogerhuislid is dat wordt uitgesloten onder de gedragscode die hij zelf opstelde. Hogerhuisleden worden voor het leven benoemd.

Sewel ondergaat nog een politieonderzoek, inclusief huiszoeking.

    • Menno Sedee