Zweeds team vindt wrak Russische onderzeeër

Er ligt een Russische onderzeeër in de Oostzee voor de kust van Zweden. Meteen doken speculaties op dat het gaat om een hedendaagse onderzeeër. Maar vermoedelijk ligt de boot er al bijna een eeuw.

Het Zweedse bedrijf Ocean X Team maakte gisteren bekend dat het vorige week een onderzeeër van 20 bij 3 meter had aangetroffen, nagenoeg intact. Dat het wrak uit Rusland komt, blijkt uit de cyrillische letters op de buik van de duikboot. Afgaande op foto’s gaat het om een duikboot van het type Som, Russisch voor meerval. De spelling van dat woord duidt er op dat het een onderzeeër betreft die dienst heeft gedaan in de tsaristische vloot. Na de Oktoberrevolutie, in 1918, vereenvoudigden de bolsjewieken de spelling van het Russisch. Een aantal lettertekens sneuvelde toen.

De Som, van Amerikaanse makelij, werd in 1904 door de Russische vloot aangekocht. In 1916 werd de Meerval uit de vaart genomen. Op dat moment in de Eerste Wereldoorlog woedde de unbeschränkter U-Boot-Krieg tussen Duitsland en de Entente.

Vorig jaar oktober was Zweden in de ban van een onderzeeër die in de wateren voor Stockholm was gesignaleerd. Ondanks een zoektocht werd de onderzeeër niet gevonden, waardoor de herkomst ook niet kon worden vastgesteld.