Crimineel wil praten over straf

De voortvluchtige crimineel Ali Benhadi wil mogelijk terugkeren naar de gevangenis als zijn straf niet wordt verlengd. Benhadi’s advocaat Peter Plasman onderhandelt hierover naar verluidt met het Openbaar Ministerie (OM). De 23-jarige Benhadi ontsnapte twee weken geleden uit een psychiatrische kliniek in Den Dolder. De politie sloeg groot alarm. De Marokkaanse Nederlander zou vuurwapengevaarlijk zijn en slikt zijn medicijnen niet, waardoor volgens de politie de kans bestaat dat hij snel gewelddadig wordt.

Tegen zijn advocaat Peter Plasman heeft Benhadi gezegd „geschrokken” te zijn van de commotie die zijn ontsnapping heeft veroorzaakt. Benhadi bevindt zich volgens Plasman in Nederland en had „absoluut niet de bedoeling zich te onttrekken aan zijn gevangenisstraf”. Hij wilde er „tijdelijk even tussenuit” omdat er „iets speelde in de privésfeer”. Benhadi zou in november vrijkomen, na tweederde van zijn straf. Nu hij is ontsnapt, kan justitie de rechter vragen zijn ‘voorlopige invrijheidstelling’ in te trekken. Volgens het OM moet Benhadi „eerst terugkomen” voordat gesproken kan worden over een voorlopige invrijheidstelling. Pestman zegt dat zijn cliënt garanties wil. „De politie zet hem neer als levensgevaarlijk en geestelijk gestoord. Als de politie zo graag wil dat hij zich meldt, moet ze de drempel lager maken.” Benhadi is de jongste in een crimineel gezin uit Amsterdam-West. Hij zat drie jaar straf uit wegens een geplande overval op een juwelier.

    • Andreas Kouwenhoven