Amerikanen trekken Boston terug als kandidaatstad voor organisatie Zomerspelen 2024

Het Amerikaans Olympisch Comité (USOC) heeft gisteren, in overleg met het plaatselijke bidcomité, Boston teruggetrokken als Amerikaanse kandidaatstad voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2024. De reden: te weinig steun onder de inwoners van de stad, aldus USOC-directeur Scott Blackmun.

Het USOC beraadt zich op een nieuwe kandidaat; Los Angeles lijkt de grootste kanshebber. De stad aan de westkust organiseerde de Spelen ook al in 1932 en 1984 en zou daarmee, als de VS winnen, na Londen de tweede stad kunnen worden die de (moderne) Spelen drie keer organiseert.

Op 15 september is de deadline voor officiële kandidaatstelling bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Onder meer Parijs, Rome, Hamburg en Boedapest doen mee. In 2017 maakt het IOC de winnaar bekend.

De laatste Zomerspelen in de VS waren in Atlanta, in 1996. Dat het land als favoriet wordt gezien heeft onder meer te maken met de enorme tv- en sponsorinkomsten van bedrijven uit de VS. In 2012 is een langslepend conflict over de verdeling van tv- en sponsoropbrengsten bijgelegd door USOC en IOC, waarbij de Amerikanen onder voorwaarden akkoord gingen met een lager percentage aan inkomsten die terugvloeien naar de VS.

Voordat dit conflict beslecht werd deden New York (2012) en Chicago (2016) mislukte pogingen de Zomerspelen binnen te halen. Nu lijkt weinig toewijzing van de Spelen aan een Amerikaanse stad in de weg te staan. Begin dit jaar schoof het USOC verrassend Boston naar voren als kandidaatstad. Ook LA, Washington en San Francisco waren in de race.

Maar momentum kreeg het bid nooit. Gisteren, voor de terugtrekking, zei Bostons burgemeester Marty Walsh dat hij wilde wachten op verder onderzoek naar kostenoverschrijding. „Er bestaat niets dat zo mooi is dat we er de financiële toekomst van de stad voor op het spel moeten zetten.” Ook de gouverneur van Massachusetts zegde zijn steun nooit toe.

De eerstvolgende Zomerspelen zijn volgend jaar in Rio de Janeiro, in 2020 in Tokio, voor de tweede keer.