Obama: alleen zonder corruptie komt Afrikaanse economie tot bloei

De Amerikaanse president Obama heeft Afrika tijdens zijn toespraak bij de Afrikaanse Unie (AU) opgeroepen “de kanker van corruptie” uit te roeien. Hij is de eerste Amerikaanse president die voor Pan-Afrikaanse organisatie spreekt.

Obama bij de Afrikaanse Unie in Addis Ababa, Ethiopië.
Obama bij de Afrikaanse Unie in Addis Ababa, Ethiopië. Reuters / Jonathan Ernst

De Amerikaanse president Obama heeft Afrika tijdens zijn toespraak bij de Afrikaanse Unie (AU) opgeroepen “de kanker van corruptie” uit te roeien; volgens Obama het belangrijkste obstakel bij de ontwikkeling van het continent. Hij is de eerste Amerikaanse president die voor de Pan-Afrikaanse organisatie spreekt.

“Corruptie bestaat overal ter wereld, maar in Afrika gaat het om miljoenen dollars aan belangen, die gebruikt hadden kunnen worden om banen te creëren. Niemand zou president voor het leven moeten zijn.”

Ook zei Obama dat de democratie wordt bedreigd als presidenten niet opstappen na een derde termijn, en dat dit tot geweld leidt, zoals onlangs in Burundi het geval was.

Ook in Kenia sprak Obama over corruptie

Ook in Kenia, waar Obama de afgelopen dagen op bezoek was, sprak hij harde woorden over corruptie. “Corruptie wordt getolereerd omdat het nooit anders is geweest, maar Kenia moet die gewoonte afzweren, ook aan de top”, zei Obama over het land waar zijn vader vandaan komt. Ook brak hij een lans voor homo- en vrouwenrechten.

    • Mirjam Remie