Moskou zet Nederland voor blok: uitstel MH17-motie, anders veto

Rusland blijft bij zijn veto tegen een VN-tribunaal over de vliegramp boven Torez. De Veiligheidsraad stemt morgen.

De kans is groot dat Rusland een veto uitspreekt tegen het Maleisische voorstel om VN-tribunaal over de MH17 te houden. De pogingen van Maleisië, Australië en Nederland om Rusland met een aangepaste tekst van de resolutie te verleiden tot een onthouding, sorteren geen effect. Moskou blijft op het standpunt staan dat de daders, die verantwoordelijk zijn voor de vliegramp van 17 juli vorig jaar, niet voor een breed VN-tribunaal moeten worden gedaagd.

Morgenavond Nederlandse tijd komt de Veiligheidsraad in New York bijeen voor een stemming over het voorstel. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is daarbij.

Zijn Australische ambtgenoot Julie Bishop heeft Moskou opgeroepen zich van stemming te onthouden. „We kunnen geen veto tegen gerechtigheid toestaan”, aldus Bishop. Uitstel is volgens haar ook onaanvaardbaar.

Koenders liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. „Voor mij staat voorop dat we gerechtigheid krijgen voor slachtoffers en nabestaanden en dat we tot het uiterste gaan de daders te vervolgen”, aldus de minister.

Moskou wil juist wel uitstel van de stemming. Als de initiatiefnemers daartoe niet bereid zijn, zal Rusland zijn veto uitspreken. „Als de resolutie negen stemmen of meer haalt, stemmen wij tegen. Geen twijfel mogelijk”, aldus Vitali Tsjoerkin, de Russische ambassadeur bij de Veiligheidsraad.

Rusland heeft zelf ook een resolutie opgesteld. Dat was aanleiding om de stemming een week te verdagen. Sommige passages uit de Russische tekst zijn door Maleisië, Australië en Nederland overgenomen. Maar over de kern – de oprichting van een tribunaal – zijn de delegaties in New York het niet eens geworden. Moskou is er met zijn eigen resolutie op uit om het Nederlandse onderzoeksteam uit te rangeren.

Rusland laat regelmatig blijken dat het de uitkomst van het Nederlandse onderzoek naar de vliegramp op voorhand niet zal accepteren.