‘Luchtaanval Jemen lijkt op oorlogsmisdaad’

Luchtaanvallen die een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië vrijdag heeft uitgevoerd in Jemen zijn mogelijk een oorlogsmisdaad. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Zeker 65 burgers, onder wie tien kinderen, kwamen door de aanvallen om het leven.

Een huis in Sanaa verwoest door de bombardementen van de coalitie. Foto EPA / Yahya Arhab

De luchtaanvallen in Jemen van afgelopen vrijdag, uitgevoerd door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, zijn mogelijk een oorlogsmisdaad. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Zeker 65 burgers, onder wie tien kinderen, kwamen door de aanvallen om het leven.

HRW wil dat een commissie van de VN-Mensenrechtenraad onderzoek doet naar de mogelijk onwettige bombardementen, omdat Saoedi-Arabië en de andere leden van de coalitie dat zelf niet hebben gedaan. Ole Solvang van HRW:

“De coalitie bombardeerde herhaaldelijk woningen, met dodelijke gevolgen. Zonder een duidelijk militair doel lijkt het erop dat het om een oorlogsmisdaad gaat.”

Gebied bezocht

De mensenrechtenorganisatie heeft het gebied na de bombardementen bezocht. Zeker zes bommen waren neergekomen op een fabrieksterrein waar zo’n 200 families van werknemers wonen. De fabriek leek niet te worden gebruikt voor militaire doelen. Volgens de bewoners waren er in het gebied geen Houthi-rebellen, waar de coalitie tegen bombardeert.

Wapenstilstand geschonden

Afgelopen zondagavond zou om middernacht een vijfdaagse wapenstilstand ingaan, maar vlak voor die tijd werd die afspraak al geschonden. Bij bombardementen die oorlogsvliegtuigen vlakbij de hoofdstad Sanaa uitvoerden kwamen 141 mensen om en raakten tenminste tweehonderd mensen gewond.

Later verklaarde Houthi-leider Mohammed Ali al-Houthi dat de Verenigde Naties de shi’itische rebellen helemaal niet hadden geïnformeerd over een staakt-het-vuren.

Strijd sinds vorig jaar

In het verdeelde Jemen woedt sinds vorig jaar een strijd tussen Houthi-rebellen en het regeringsleger. De situatie tussen de Jeminitische regering (sunnitisch) en de shi’itische Houthi’s is al maanden gespannen.

Saoedi-Arabië en een aantal andere Arabische landen helpen Jemen in de strijd en voeren sinds maart bombardementen uit op de Houthi’s. Bij de luchtaanvallen zijn dit jaar al honderden mensen, onder wie veel burgers, omgekomen.

    • Carlijn Vis