Lokte een nepprofiel Lisa van de camping?

Lisa (13), een week lang spoorloos, werd gisteren gevonden. Een 41-jarige man werd gearresteerd. Werd ze verleid via Facebook? Lisa had contact met een nepprofiel, dat ook lid was van ‘Vlaamse Mokkels’.

De jongen op deze foto komt niet voor in het verhaal, zijn foto komt van een fotobureau. De originele foto, met de naam Daniel Jambers erbij, is vermoedelijk van een Amerikaanse jongen die niets met de verdwijning van Lisa te maken heeft. Foto Thinkstock / Beeldbewerking NRC

De politie heeft gistermiddag een 41-jarige man uit Koudekerk aan den Rijn gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermissing van de dertienjarige Lisa. Het meisje kroop in de nacht van woensdag op donderdag uit haar tent op camping Rabbit Hill in Nieuw-Millingen, Gelderland, en verdween. Lisa werd gisterochtend gevonden door agenten in burger, die haar zagen zitten in de bus van Koudekerk aan den Rijn naar Rotterdam. Ze is in goede gezondheid. „We zijn heel erg gelukkig”, postte haar moeder op Facebook.

Lisa’s ouders maken haar verdwijning die vrijdagochtend bekend via sociale media. Het leidt tot een storm aan online reacties. De politie is dan al ingeschakeld, maar de agenten willen wachten met actieve opsporing. Dat komt het Rotterdamse politiekorps op kritiek te staan op sociale media. Want drie dagen wachten met zoeken naar een verdwenen dertienjarige, is dat niet lang? Zeker omdat de politie zelf meldt dat weglopen niet zou passen in „het patroon” van Lisa.

Schijn van weglopen

Dat er wordt gewacht heeft volgens de politie twee redenen. In eerste instantie is de politie ervan uitgegaan dat Lisa zelf zou terugkomen. Bij tachtig procent van de vermissingen wordt de vermiste binnen 48 uur teruggevonden. Een woordvoerder van de politie: „Het had er alle schijn van dat Lisa was weggelopen. Ze had bijvoorbeeld een tas met spullen gepakt.”

Op aanraden van de politie doen de ouders van Lisa pas in het weekend aangifte. Na de aangifte krijgt de politie ook meer opsporingsbevoegdheden. Tot dat moment gaan de agenten er niet vanuit dat er een strafbaar feit is gepleegd. Ze mogen, vanwege privacywetgeving, dan nog geen camerabeelden opvragen, of telefoongegevens nagaan. Wel worden onder politiekorpsen naam en foto van Lisa verspreid. Ook spreekt de politie via sociale media „uitvoerig met kennissen van Lisa.” Uit onderzoek onder rechercheurs, uitgevoerd door onderzoeksbureau Regioplan, bleek onlangs dat zij zich in vermissingszaken ergeren aan het gebrek aan bevoegdheden.

De vader van Lisa heeft dan zelf al online onderzoek gedaan. Hij ontdekt dat zijn dochter via Facebook contact had met een onbekende jongen. De Facebookpagina van ‘Daniël Jambers’, degene die volgens vader Marco als laatste voor haar verdwijning contact had met Lisa, is nu niet meer in te zien. „Sorry, deze pagina is niet meer beschikbaar”, staat er.

Degenen die de pagina nog wel hebben kunnen zien, zoals Remco Pijpers van Mijn Kind Online, zeggen dat er een foto op stond van een heel knappe jongen van een jaar of zestien, zeventien. Het is de foto die familie van Lisa ook op een zelfgemaakte opsporingsposter zet. Donkere haren, lichte ogen, petje achterstevoren. De familie schrijft: „Wie is deze Daniel (roepnaam Daan).”

Volgens zijn profiel werkte hij bij Albert Heijn en ging naar school op het Olympia College in Rotterdam. Duidelijk iemand „die erover had nagedacht”, zegt Pijpers. Maar wat al wat vreemder was, is dat hij meer dan 2.700 contacten had en dat die vooral bestonden uit „jonge meisjes die in selfie pose aantrekkelijk staan te doen”, zoals Pijpers ze omschrijft. En helemaal verdacht is dat hij in Facebookgroepen zat als Hot & Sexy Babes en Vlaamse Mokkels. „Dat zie je toch niet vaak bij jongens van zeventien.”

Een Amerikaanse jongen

Ouders en jongeren zelf kunnen verschillende hulplijnen bellen als ze zich zorgen maken over contacten op internet of over foto’s van henzelf. De vader van Lisa heeft uitgevonden dat ‘Daniël Jambers’ in elk geval niet de naam was die hoort bij de profielfoto die erbij stond. Het bleek een Amerikaanse jongen te zijn.

De politie besluit die zondag, na de aangifte, om „op te schalen.” Er wordt geprobeerd de mobiele telefoon van Lisa te peilen, en de camping stelt camerabeelden beschikbaar, omdat Lisa wellicht met iemand is meegegaan. Naast de familie start nu ook de politie een grote zoektocht, die uiteindelijk leidt tot het vinden van Lisa en de arrestatie van de 41-jarige man. De politie is vanaf gisteren in gesprek met Lisa; het is nog onduidelijk of de 41-jarige man degene is die zich als iemand anders uitgaf op Facebook. De man wordt verhoord.

    • Enzo van Steenbergen
    • Bas Blokker