Lezen op locatie#5: Engeland

Wie wil weten waar de kerk staat heeft genoeg aan een reisgids. Maar wie een land echt wil leren kennen kan er beter een roman, een thriller of geschiedenisboek over lezen. We maakten een selectie voor populaire vakantiebestemmingen. In de laatste aflevering geven we leestips voor Engeland.

Roman

Hilary Mantel: De moord op Margaret Thatcher. Vertaald door Ine Willems. Meridiaan, 176 blz. € 19,99

Schermafbeelding 2015-07-24 om 11.34.33Toen Margaret Thatcher werd gevraagd wat haar lievelingsroman was, zei de oud-premier: The Day of the Jackal, de thriller van Frederick Forsyth over de aanslag op president De Gaulle, vertelde tweevoudig Booker Prize-winnares Hilary Mantel in een interview met deze krant. Mantel schreef een verhaal waarin niet De Gaulle wordt neergeschoten, maar Thatcher als ze op 6 augustus 1983 een ziekenhuis na een oogoperatie verlaat. Veel Britten waren not amused door dit verhaal, maar echte fictielezers des te meer.

Non-fictie

Boris Johnson: De Churchill Factor. Vert. Conny Sykora. Spectrum, 456 blz. € 24,99

Schermafbeelding 2015-07-24 om 11.35.01De man die een adem in een bedje van whisky en sigaren had, eruit zag als „de butler uit Downton Abbey” en als kind in de zomervakanties weliswaar naar huis toe ging maar vanaf dag één alweer door zijn moeder werd weggekeken: we hebben het hier over Winston Churchill. Het probleem is dat hij vijftig jaar na zijn dood begint samen te vallen met zijn (zie de zin hiervoor) beschreven clichés. Boris Johnson, de luidruchtige burgemeester van Londen, schreef een boek over Churchill om het genie van de oud-premier te benadrukken. Wie er oog voor heeft, krijgt tegelijk dieper inzicht in de visie van de Britten op de EU nu.

Thriller

Paula Hawkins: Het meisje in de trein. Vert. Miebeth van Horn. A.W. Bruna, 360 blz. € 19,95

Schermafbeelding 2015-07-24 om 11.35.23Het meisje in de trein van Paula Hawkins is dé zomerhit. In deze krant werd het boek omschreven als een mobiele variant van Hitchcocks film Rear Window. Tegelijk is het een moderne uitwerking van Agatha Christies 4.50 from Paddington. Een echtpaar dat in de hoek bij een stopsein aan het spoor woont, wordt gestalkt door treinreizigster Rachel. Het is al niet prettig bekeken te worden door iemand die er op los fantaseert, maar als dat ook nog eens door iemand is van wie de hersens doordrenkt zijn van de gin-tonic en die last heeft van projectie van het eigen leed op de ander, heb je echt een probleem.

 

 

Dit was de laatste aflevering van Lezen op locatie. In de afgelopen afleveringen tipten we u over Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië.

 

    • onze boekenredactie