Ken je die van dat epische farmaduel op de Zuidas? (Dat ging niet door)

beeld NRCQ

Al maanden was de Zuidas er druk mee: de verwachte overnamestrijd tussen de miljardenbedrijven Teva en Mylan. Het zou een spectaculair gevecht worden, gonsde het in het zakendistrict in Amsterdam-Zuid. De grootste overnamestrijd  in jaren op Nederlandse bodem, vergelijkbaar met de slag om ABN Amro in 2007.

De Nederlandse link zat hem in beschermingsmuur van het Amerikaanse Mylan. Het bedrijf had zich met een typisch Nederlandse beschermingsstichting ingedekt tegen een vijandige overname door het Israëlische Teva. Bijna alle grote advocatenkantoren op de Zuidas waren wel op enige manier bij de zaak betrokken.

Top-5 fabrikanten van generieke medicijnen

Nu is de overname van de baan

Nu gaat dat epische duel ineens toch niet door. Behoorlijk onverwacht neemt Teva (18 miljard euro omzet, 43.000 werknemers) een heel ander bedrijf over dan Mylan (7 miljard euro omzet, 33.000 werknemers). Teva koopt een bedrijfsonderdeel van het Ierse Allergan, zo werd gisteren bekend, voor 40,5 miljard dollar (ruim 36,5 miljard euro). Dat is ongeveer hetzelfde bedrag als waarvoor Teva Mylan aanvankelijk wilde overnemen. Teva wordt eigenaar van Allergan Generics, dat net als Teva en Mylan ‘generieke’ (merkloze) geneesmiddelen maakt, zoals paracetamol.

Door de Allergan-deal is een overname van Mylan van de baan, liet Teva weten in een persbericht. De overname van Allergan Generics is volgens Teva “een nog geweldiger mogelijkheid” om zijn aandeelhouders blij te maken. Voor  een overname van Mylan heeft Teva nu geen geld meer. Al benadrukt het bedrijf wel dat de beoogde combinatie met Mylan ook heus heel goed had gewerkt – een stelling die Mylan de afgelopen maanden juist fel heeft bestreden.

Open einde

Een beetje teleurgesteld zijn ze op de Zuidas wel dat het tweegevecht nu niet doorgaat. Aan de ene kant omdat het natuurlijk gewoon een spannende zaak was met internationale allure. Maar ook omdat de strijd nu een open einde heeft, zonder winnaar en verliezer. Iedereen wil weten: had Mylan’s Nederlandse beschermingsmuur nou standgehouden of niet?

Als Teva zijn plan om Mylan over te nemen had doorgezet, was de zaak waarschijnlijk beslecht door de Ondernemingskamer, de Nederlandse bedrijfsrechter. Dat komt er nu niet meer van.

De advocaten van beide bedrijven geloven dat ze de zaak hadden gewonnen. De rechter had geoordeeld dat Mylan op “een in Nederland gebruikelijke manier en met goedkeuring van aandeelhouders” gebruik maakt van de beschermingsmogelijkheden die Nederland biedt, meent Mylan’s advocaat Christiaan de Brauw van NautaDutilh. De tegenpartij denkt daar anders over. De rechter had “hoogstwaarschijnlijk” beslist dat Mylan die mogelijkheden juist “op ontoelaatbare wijze en als permanente bescherming” had toegepast, stelt Teva’s advocaat Paul Cronheim van De Brauw.

Geen gedoe

Teva en Mylan lijken door het staken van de strijd beide beter af te zijn. Teva heeft zichzelf een hoop gedoe en mogelijk een slepende rechtszaak bespaard. Ook de aandeelhouders van Teva profiteren. Beleggers reageerden positief op de Teva’s draai, waardoor de koers gisteren 16,5 procent steeg.


Mylan krijgt zijn zin en blijft gewoon zelfstandig. Nu kan het bedrijf zich weer volop concentreren op de geplande overname van zijn Ierse branchegenoot Perrigo. Eind augustus mogen de aandeelhouders van Mylan daarover stemmen, liet het bedrijf gisteravond weten.

Anders dan de aandeelhouders van Teva hadden die van Mylan geen beste dag. Een overnamepremie kunnen ze nu wel vergeten en het aandeel Mylan sloot gisteren 14,5 procent lager.

    • Teri van der Heijden