Imtech heeft meer tijd nodig om weer eens winst te maken

Installatiebedrijf Imtech heeft zijn zaken nog niet op orde. Een extern adviseur en extra geld van de financiers moeten uitkomst bieden.

„Je moet nooit te trots zijn om hulp te vragen”, zei Gerard van de Aast, topman van Imtech, vanochtend in een conference call. Die hield het bedrijf om journalisten uit te leggen waarom het Imtech „meer tijd kost dan verwacht” om weer winstgevend te worden. Dat meldde het installatiebedrijf vanochtend in een tussentijds handelsbericht.

De hulp komt van consultancybedrijf Alvarez & Marsal, in de vorm van chief restructuring officer Stefaan Vansteenkiste. Die deed eerder lastige interimklussen bij vleesverwerker Vion en NS Hispeed. Voor Vansteenkiste, die naar verwachting zeker een jaar lang zal aanschuiven bij de raad van bestuur, is al „een mooi kantoor” ingericht. Hij moet onder meer gaan helpen de „operationele discipline” in te vergroten en het gedrag van de 22.000 werknemers te veranderen.

We zijn een bedrijf in herstel en tegenvallers kúnnen gebeuren, zei Van de Aast. Hij noemde drie grote. In Groot-Brittannië kosten nieuwe waterzuiveringsinstallatie meer tijd en geld dan verwacht. Ook zijn bepaalde overheidsuitgaven uitgesteld – die Imtech mogelijk wel volgend jaar int.

In Nederland lijdt het bedrijf onder de Noord-Zuidlijn, vooral door het faillissement van toeleverancier Oskomera. Hoeveel verlies wil Imtech niet zeggen. En in Duitsland zit Imtech nog met de „erfenis uit het verleden”, het grote boekhoudschandaal waarvan het nog de naschokken voelt.

Van de 1.200 projecten die Imtech in Duitsland aannam, zijn inmiddels zo’n duizend „opgeschoond”, zei Van de Aast. Maar in de staart, de 200 resterende projecten, zit nog venijn. Die kosten meer geld om af te ronden, of de schikkingen die moeten worden getroffen vallen lager uit.

Door al die dompers verwacht Imtech dat het brutoverlies in het eerste half jaar oploopt tot 50 miljoen euro. En door al die dompers heeft Imtech nieuwe afspraken met de financiers gemaakt. Het bedrijf krijgt de beschikking over 75 miljoen euro extra, bovenop de 700 miljoen die het al heeft, al moeten sommige financiers hun fiat nog geven.

Van de Aast en financieel directeur Hans Turkesteen wilden niet zeggen of het aanstellen van Vansteenkiste een eis was van de financiers. Ook wilden ze niet zeggen of onder „alle mogelijke lange termijn structurele oplossingen”, waarover ze met de financiers spreken, ook het opknippen of verkopen van het bedrijf vallen. Hoeveel de inhuur van Vansteenkiste en zijn team kost, wilden ze ook niet zeggen, al hoeft het potje ‘herstructureringskosten’ „niet materieel” te worden gewijzigd voor hun komst.

Het is niet enkel doom and gloom, zei van de Aast, die eerder dit jaar zijn vertrek al aankondigde. De orderportefeuille en de omzet bleven, op Duitsland na, op peil.

    • Carola Houtekamer