Hoeveel geld is je tijd waard? Deze tools berekenen het

Een klok in het Duitse Klokken- en Horlogemuseum in Furtwangen.
Een klok in het Duitse Klokken- en Horlogemuseum in Furtwangen. Foto EPA / Patrick Seeger

Het is een oud gezegde: tijd is geld. Maar toen programmeurs erover nadachten, besloten ze een rekenmachine te ontwerpen die berekent hoeveel je tijd waard is - in geld. Op basis van een reeks vragen wordt bepaald of je meer of minder moet werken, of je zelf je was moet doen of dit moet uitbesteden, et cetera.

Er zijn inmiddels meerdere programma’s die een prijskaartje aan te tijd kunnen hangen, zo meldt The Wall Street Journal, maar de belangrijkste zijn ClearerThinking.org en Learnvest. Maar hoe bepaalt iemand voor jou wat je tijd waard is?

Een gesprek met WSJ-journalist Sue Shellenbarger over de rekenprogramma’s:

Inconsistenties

Dat doe je deels zelf. Allereerst vul je een vragenlijst in waarin je bij meerdere dilemma’s moet aangeven of je voor meer tijd of meer geld kiest - en hoe veel geld je eist om vrije tijd op te geven. Vervolgens wijst het programma je op inconsistenties in deze keuzes en koppelt die aan je financiële situatie. Zo krijg je meer inzicht in hoe je je tijd en geld besteedt en hoe dit beter kan.

Een voorbeeld: iemand kan aangeven dat hij of zij bereid is om een uur extra te werken als dit 50 euro oplevert. Diezelfde persoon kan vervolgens melden dat hij niet bereid is 30 euro te betalen voor een routineklusje dat hem een uur extra tijd oplevert. Hoewel het een niet per se onverenigbaar is met het ander, krijgen mensen door deze vragen en de resultaten van het rekenprogramma meer inzicht in de keuzes die ze maken - en de kans om die te veranderen.

Tegoedbon

Wiskundige en ClearerThinking.org-oprichter Spencer Greenberg kwam op het idee voor de rekenmachine toen hij een vriend zag stuntelen met een tegoedbon van 20 dollar. Zij had een salaris van zes cijfers, maar liep maar te piekeren en te denken over hoe ze de bon het beste kon besteden. “Ze verloor meer geld met het maken van haar keuze dan de tegoedbon überhaupt waard was.” Greenberg hoopt dat mensen door slimmer te plannen meer tijd kunnen vrijmaken voor hun gezin, vrienden en hobby’s.

De rekenmachine is al door meer dan 21.000 mensen gebruikt. Een eerder programma, Learnvet, is al sinds 2011 online. Op die website wordt de geldwaarde van de tijd van de gebruiker berekend door het inkomen en de vrije tijd te meten en vervolgens te vragen of het doel het besparen van tijd of van geld is.

Benieuwd naar hoeveel geld uw tijd waard is? Gebruik het programma van ClearerThinking.org hier en dat van Learnvest hier.

    • Casper van der Veen