Opinie

    • Thomas de Veen

Het is homoweek – op twee zenders nog wel

Cucumber: Henry en zijn vriend Lance.

Homoweek noemen ze het. Het is op twee televisiezenders momenteel gay week, in de aanloop naar de Amsterdamse Gay Pride, aanstaande zaterdag. Wat levert dat op?

Allereerst gebaande paden. De ene zender is TLC, die ‘lifestyle vrouwenzender’ waar je altijd heen kunt zappen om een realityserie over (Amerikaanse) gekkies weg te snacken. Op prime time programmeert TLC nu dagelijks Louisa & Rosanna. Onze Transgender Bruiloft, een knotsgekke realityserie over de Limburgse lesbienne Rosanna en haar partner Louisa (die geboren werd als Lowieke in een woonwagenbewonersgezin). Precies zulke excentrieke en ordinaire types als waar de TLC-kijker van smult. Ze bestellen „kouwe kippenpootjes” bij hun bruiloftsdiner in plaats van de gebruikelijke „culinaire shit”.

De andere zender is NPO3, waar Arie Boomsma op herhaling invoelend is met jonge homo’s en lesbiennes die uitkomen voor hun afwijkende geaardheid in het KRO-programma Uit de kast.

Er is kennelijk nog een boel te overwinnen, voor een homo op televisie gewóón is, niet gek, niet afwijkend, niet problematisch.

Ware het niet dat de VPRO een troef in handen heeft met de aangekochte serie Cucumber, die eerder dit jaar op het Britse Channel 4 is uitgezonden. De serie is deze week in dubbele afleveringen te zien op NPO3, gisteren waren de eerste twee. Het is gemaakt door Russell T. Davies, die eind jaren negentig baanbrekend was met de serie Queer as Folk, over jonge homo’s in Manchester. Cucumber is een soort vervolg: opnieuw Manchester, opnieuw een vriendengroep van homo’s, maar nu van veertigers en vijftigers.

Is dat interessant voor een heteroseksueel publiek, vraag je je aanvankelijk af. Met de even prikkelende als titelverklarende openingsscènes lijken homo’s de exclusieve beoogde doelgroep. Een Zwitsers onderzoek zou vier hoedanigheden van de mannelijke erectie hebben ingedeeld aan de hand van groenten. Van zacht naar hard: tofu, banaan zonder schil, banaan met schil, komkommer. Van dat laatste likkebaardt hoofdpersoon Henry Best, die ondanks zijn negenjarige relatie met Lance toch iets mist.

Een homo-onderonsje? Prima, dacht ik – maar dus niet voor mij. Gelukkig betrapte ik me snel op een grove denkfout. Zou ik dan de serie Girls, die een seizoen opende met twee seksende hipsterhetero’s in New York, een heteroseksueel onderonsje noemen? Het is maar wat je gewend bent.

Afgezien van het feit dat het in Cucumber heel veel over seks gaat (en nogal expliciet en soms plat), gevoelsmatig vaker dan in series met heterohoofdpersonen, is het inderdaad een serie waar ook hetero’s naar moeten kijken. Gewoon, vanwege de kwaliteit. Alleen al hoe Russell T. Davies zijn getroebleerde homostel laat bekvechten, en hoe acteurs Vincent Franklin en Cyril Nri dat vertolken, is buitengewoon.

Het is niet uitgesloten dat de serie in een latere aflevering alsnog iets specifieks ‘homo-achtigs’ krijgt: de relatieproblemen waarvoor Henry en Lance staan, wijken nét iets af van die van het gemiddelde heterostel. Maar dan is het mooi dat hetero’s dat ook eens te zien krijgen, in een goede serie op televisie. Wel jammer dat daar kennelijk een homoweek voor nodig was.

    • Thomas de Veen