‘Growshop is te makkelijk doelwit’

Advocaat van winkel in hennepteeltbenodigdheden is blij dat rechter spullen teruggeeft.

None
Foto ANP

Het is maar één uitspraak, van de strafrechter in Breda. Door een enkele rechter bovendien, niet een meervoudige kamer. Maar toch is de uitspraak, over een zogeheten growshop, opmerkelijk.

Het is een van de eerste uitspraken over het verbod dat 1 maart van kracht werd op de verkoop van materialen voor de hennepteelt, zoals lampen, zaden en potgrond. En de rechter toont zich kritisch over het daadkrachtig optreden van het OM tegen de growshops.

Het OM kondigde dit voorjaar met veel bombarie een forse uitbreiding aan van de strijd tegen de cannabishandel. Niet alleen de hennepkwekers en -handelaren zelf worden aangepakt, maar ook iedereen die ze daarbij behulpzaam is. Door auto’s te verhuren bijvoorbeeld, of financiële diensten te verlenen aan kwekers. Of door het verkopen van lampen en potgrond, zoals de growshops doen. „Er zijn 56 growshops met een gemeentelijke vergunning en nog enige honderden zonder vergunning. Er zal er geen een van overblijven”, zei hoofdofficier Nieuwenhuizen in maart.

Advocaat Maurice Veldman heeft veel growshops als klant. Hij vroeg voor één van hen de in beslag genomen voorraad terug, zoals lampen, droogrekken, en mest. En kreeg gelijk van de rechter.

Waarom kreeg uw cliënt zijn voorraad terug? Het is toch verboden een growshop te exploiteren?

„Nee, dat is niet zonder meer verboden, ook al zegt het OM van wel. De rechter heeft goed gekeken naar de wet, en die volgens mij juist toegepast. Het is sinds 1 maart verboden om toebehoren te leveren aan henneptelers die zich richten op de grootschalige en beroepsmatige teelt. Maar het is niet verboden te leveren aan mensen die voor eigen gebruik telen. Dat betekent dat het OM moet aantonen dat een growshop de bedoeling heeft om juist de grotere hennepteler van dienst te zijn. Maar het OM stelt simpelweg dat de verkoop van benodigdheden die kunnen worden gebruikt om hennep te telen verboden is. Dat klopt niet, besliste de rechter. Dat is extra opmerkelijk, omdat de zaak ging over de teruggave van in beslag genomen goederen. Die kan de rechter alleen vrijgeven als hij de kans heel klein acht dat de strafrechter in de uiteindelijke strafzaak het OM gelijk geeft, en de spullen definitief afpakt.”

Was u verrast door de uitspraak?

„Ja. Het is een dappere, principiële uitspraak. Het gaat om een nieuwe wet, die met veel bombarie is aangekondigd. Er is zoveel onzin geschreeuwd door handhavers van deze wet. In Amsterdam hebben het OM en de politie bijvoorbeeld brieven gestuurd aan alle exploitanten van growshops. Ze moesten hun zaak opdoeken, omdat ze in strijd handelden met de wet, was de boodschap. Maar het OM weet helemaal niet aan wie deze shops leveren, dus dan kan je ook niet zeggen dat zij handelen in strijd met de wet.”

Hoe herken je ‘beroepsmatige telers’?

„Dat is niet zo eenvoudig. De wet maakt niet duidelijk wanneer er sprake is van hennepteelt ‘in beroep of bedrijf’. Tijdens de parlementaire behandeling van dit verbod wilde de minister dat ook niet verder preciseren. Grootschalig is meer dan 200 planten, dat is zeker verboden. Maar iedereen mag voor eigen gebruik 5 planten telen. Dus ergens daartussenin wordt het beroepsmatige hennepteelt.”

Maar wat voor advies geeft u uw klanten dan?

„Ze moeten kunnen aantonen dat ze niet leveren aan professionele telers. Uit de boekhouding moet blijken dat er geen grote hoeveelheden naar dezelfde klant gaan. En bij webshops moeten er in het winkelwagentje niet honderden zaadjes kunnen worden geladen. Tien moet kunnen, want niet alle plantjes komen op, en er zitten ook altijd een paar mannetjes bij. En je moet ook geen enorme elektrische installaties verkopen.”

Hebben grootschalige telers last van deze aanpak?

„Nee, die lachen zich rot. Toen toenmalig minister Opstelten begon op te treden tegen de hennepteelt schoot de prijs met 30 procent omhoog. Grote telers kopen niet bij growshops; te duur, te riskant. Die kopen gewoon bij de groothandel, waar ook de tuinders uit het Westland hun spullen vandaan halen.”

    • Elsje Jorritsma