Groot massagraf in Colombia bevat mogelijk 300 lijken

Forensische experts in Colombia zijn begonnen met het opgraven van tientallen lichamen bij een stortplaats. Het zouden tussen de 90 en 300 lijken zijn. De BBC schrijft dat het mogelijk om een van de grootste massagraven ter wereld gaat.

Nabestaanden van mogelijke slachtoffers houden een herdenkingsceremonie bij het massagraf. De silhouetten symboliseren de vermisten.
Nabestaanden van mogelijke slachtoffers houden een herdenkingsceremonie bij het massagraf. De silhouetten symboliseren de vermisten. Foto: Luis Eduardo Noriega/EPA

Forensische experts in Colombia zijn begonnen met het opgraven van tientallen lichamen bij een stortplaats in de stad Medellín. Er zouden tussen de negentig en driehonderd lijken liggen. De BBC schrijft dat het mogelijk om een van de grootste stedelijke massagraven ter wereld gaat.

Nabestaanden van mogelijke slachtoffers hielden bij de vuilstort een ceremonie voordat de opgraving begon. De komende vijf maanden zal er zo’n 20.000 ton aarde worden uitgegraven in de zoektocht naar lijken.

Medellín

De verdwijningen dateren uit 2002, toen het Colombiaanse leger een operatie begon tegen rebellen van de linkse guerrillabeweging FARC in het gebied. Rechtse paramilitaire eenheden vulden het machtsvacuüm dat ontstond toen de rebellen waren vertrokken. Zij worden, net als enkele criminele bendes, verantwoordelijk gehouden voor de moorden.

Medellín stond lang bekend als een van de gewelddadigste steden ter wereld en thuisbasis van het Medellín-kartel. Op zijn hoogtepunt verdiende het drugskartel 60 miljoen dollar per dag.

Strijd tegen FARC

Al meer dan vijftig jaar voert de Colombiaanse regering een strijd tegen de FARC-beweging, waarbij meer dan 200.000 mensen zijn omgekomen. Eerder deze week kondigde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos aan dat het leger zijn bombardementen van FARC-kampen opschort. Enkele dagen daarvoor meldde de FARC dat ze zich weer aan een eerder afgekondigd staakt-het-vuren zouden houden.

De wapenstilstand moet de voortslepende vredesonderhandelingen nieuw leven inblazen. In maart hervatte het Colombiaanse leger de aanvallen nadat rebellen tien soldaten hadden gedood. De FARC en de Colombiaanse regering onderhandelen al tweeënhalf jaar op Cuba over een vredesakkoord. Die besprekingen zijn meermalen stilgelegd wegens oplaaiend geweld.

    • Joost Scheffers