Golce and Dabbana

Goedkope nepkleding kost Nederland jaarlijks een miljard

Deze zomer in Turkije een nep Gucci-broek op de kop getikt? Daar is de Nederlandse kledingindustrie niet blij mee. Die loopt jaarlijks namelijk bijna een miljard euro aan inkomsten mis door de productie en handel in valse Ralph Lauren-overhemden, La Coste-schoenen en andere nagemaakte merkkleding. Dat staat in een onlangs verschenen rapport van het Harmonisatiebureau voor de Interne Markt (OHIM), dat het intellectueel erfgoed van Europa beschermt. Vier vragen.

Een miljard? Hoe zit dat?

Ja, een miljard. Dat zijn de inkomsten aan verkoop die Nederlandse winkeliers en fabrieken mislopen doordat veel consumenten goedkopere namaakkleding kopen. Voor de hele Europese Unie liggen de gederfde inkomsten op 26 miljard euro. Met als koploper Italië, dat jaarlijks 4,5 miljard euro verliest:

Italië wordt extra hard getroffen omdat het land als een van de weinige EU-lidstaten zelf veel kleding produceert. Jaarlijks wordt er voor 76 miljard euro aan kleding gemaakt in de EU, waarvan Italië de helft voor zijn rekening neemt.

Hoe berekenen ze dat?

De onderzoekers kwamen op de miljardenverliezen door te kijken naar wat er in een land per hoofd van de bevolking aan kleding wordt uitgegeven en door te schatten in hoeverre de inwoners van dat land bereid zijn nepkleding aan te schaffen. Die schatting baseerden ze op het percentage van de bevolking dat in eerdere studies had toegegeven illegale kleding te kopen, de hoogte van hun inkomens en de economische ongelijkheid in het land.

Wie hebben er last van nepkledingverkoop?

Naast de verloren euro’s voor de modemerken en winkeliers zijn ook banen in het geding. Volgens de onderzoekers van het rapport gaan er ruim 363.000 banen verloren omdat de getroffen partijen minder verkopen dan ze zouden kunnen doen, en daardoor minder mensen te werk kunnen stellen.

 

En belastingkomsten, niet te vergeten. De handel in namaakspullen is per definitie zwart, dus wordt er geen btw over afgedragen. Daarnaast dragen de handelaren in namaakkleding bijvoorbeeld ook geen sociale lasten af. Europese overheden lopen daardoor volgens het rapport jaarlijks 8 miljard euro aan belasting  mis.

En misschien nog erger: de werkomstandigheden in de reguliere kledingindustrie zijn vaak al erbarmelijk, met kinderarbeid en veelurige werkwerken. Maar op de fabrieken waar illegale kleding geproduceerd wordt, die voornamelijk in China staan, is al helemaal geen controle.

web polls

Is het echt zo’n groot probleem in Nederland?

Volgens Femke den Hartog, beleidsadviseur bij branchevereniging INretail, is het probleem hier “enorm”.  Vorig jaar nam de douane meer dan 200.000 nepschoenen en -kledingstukken in beslag:

Volgens Den Hartog nemen sinds een aantal jaar zogenoemde outletsales flink in aantal toe. Dat zijn – meestal illegale - verkoopbijeenkomsten in gymzaaltjes of sportcafetari. Daar wordt veel nepkleding verkocht, die nauwelijks van echt te onderscheiden is. Den Hartog:

“Dagelijks bellen winkeliers mij bezorgd op dat er weer ergens zo’n outletsale plaatsvindt. Ze lopen daardoor inkomsten mis, omdat bijvoorbeeld de Ralph Lauren-polo’s daar veel goedkoper zijn. En ook op de lange termijn hebben ze er last van: als er veel nep-polo’s in de omloop zijn doet dat afbreuk aan het aanzien van zo’n shirt.”