Gamers in China kunnen eindelijk met een Nintendo of Playstation console spelen

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Goed nieuws voor onder andere Nintendo, Sony en Microsoft: China heft het verbod op het maken en verkopen van computerconsoles op. Dat betekent dat er een gigantische en dus lucratieve markt opent voor deze bedrijven, meldt The Wall Street Journal.

Voorheen mochten deze buitenlandse bedrijven alleen in de vrijhandelszone van Shanghai verhandeld worden. “Dit is groot nieuws”, liet een blije woordvoerder van Sony Computer Entertainment weten aan de zakenkrant. Chinese gamers werden voor deze beslissing van het ministerie van Cultuur gedwongen hun vertier te halen uit PC-games en apps.

Sinds het ingaan van het computerverbod in 2000 wachten bedrijven zoals Sony en Nintendo al op toegang tot miljoenen tieners die de laatste games zoals Batman: Arkham Knight en Halo 5 willen spelen. De potentiële Chinese consolemarkt wordt dit jaar geschat op 22,2 miljard dollar, 23 procent meer dan vorig jaar.

Suntory misschien toch naar de beurs?

Een van de grootste besloten vennootschappen van Japan, Suntory Holdings, zou overwegen om in 2018 naar de beurs te gaan. Volgens Asia Nikkei Review zou het in 1899 opgerichte bedrijf op die manier een sterk stijgende schuld willen afbetalen en broodnodig groeikapitaal ophalen.

De zakenpublicatie is erachter gekomen dat Suntory, dat onder andere Jim Bean en Yamazaki whiskey bezit, op z’n vroegst dit jaar al een IPO wil lanceren. De waardering van het bedrijf zal uitkomen op een kleine 3 biljoen yen (20 miljard euro) en Suntory zou op dit moment rondshoppen voor aanbiedingen van financiële instituten.

Durfkapitalisten durven weer

Investeringen van Zuid-Koreaanse durfkapitaalmaatschappijen zijn in de eerste helft van dit jaar met 40 procent gestegen ten opzichte van 2014. Volgens Yonhap is dat het resultaat van stimulerende wetgeving van de autoriteiten.

In totaal ontvingen 517 startups 957 miljard won (0,74 miljard euro) in de periode januari tot en met juni. Vorig jaar was dit 691 miljard won (0,53 miljard euro). Volgens Yonhap is dit goed nieuws, na de dot com-bubbel stortte de markt voor durfkapitalisten in het land in. Autoriteiten verwachten dat deze cijfers een nieuwe periode van economische groei en innovatie inluiden.

    • Hans Klis