Fransen zijn stil nu Saoedische koning flink strooit met geld

Koning Salman laat strand afsluiten, maar brengt wel werk.

Het strand onder de villa van de Saoedische koning
Het strand onder de villa van de Saoedische koning Foto Jean-Pierre Amet/Reuters

Ze zouden woedend zijn, de bewoners van de Côte d’Azur die rond de luxe villa van de Saoedische koninklijke familie wonen. Nog voor koning Salman met zijn gevolg van bijna 1.000 man in de Franse badplaats Vallauris arriveerde, zagen ze hoe werklieden een strandje afsloten voor het publiek en, blijkbaar zonder vergunning, een lift aanlegden waarmee de koning zich zonder al te veel inspanning rechtstreeks van zijn terras naar een ligbedje aan zee kan laten zakken.

Maar sinds Salman zaterdag daadwerkelijk in Frankrijk is gearriveerd, is de kritiek verstomd. Want zijn vier weken durende vakantie legt de plaatselijke middenstand geen windeieren. Nadat een gemeenteraadslid eerder deze maand een petitie was begonnen tegen de privatisering van het ministrandje, is een ondernemer nu op internet een petitie begonnen waarin hij de als veiligheidsmaatregelen gepresenteerde verbouwingen „begrijpelijk” noemt en bovenal de economische voordelen van het Saoedische bezoek prijst.

Want de regio verdient er goed aan. De boetieks in het nabijgelegen Cannes hebben hun voorraden vergroot om aan de vraag van de familie en haar lakeien te kunnen voldoen. Zelfs de wintercollecties zouden al zijn uitgestald. Bij de filialen van Hermès en Chanel stonden gisteren volgens lokale bronnen lange rijen.

„Ze creëren een enorme werkgelegenheid”, zei voorzitter Michel Chevillon van de hoteliersvereniging in Cannes op de regionale televisiezender France 3. Niet alleen in de hotels trouwens (waar een deel van het gevolg verblijft) en in de bouw (voor de lift), maar ook bijvoorbeeld in de transportsector: een verhuurder van luxe auto’s zou voor 400 chauffeurs – in het bijzonder vrouwelijke – tijdelijk werk hebben, meldt AFP.

Château Aurore, zoals het huis door de Saoediërs is gedoopt werd in 1932 gebouwd als Château de l’Horizon voor de Amerikaanse actrice Maxine Elliott. Het tussen de zee en een spoorlijn ingeklemde paleis met privéhaven, zwembad, heliport en volledig uitgeruste operatiekamer, werd in 1979 gekocht door koning Fahd. Ook toen hij in de jaren negentig van de villa gebruikmaakte ontstond geregeld ophef. Maar omdat zijn opvolger Abdullah (2005-2015) de Côte d’Azur links liet liggen, waren veel bewoners dat even vergeten.

Om de koning tijdens zijn vakantie te beveiligen, patrouilleren sinds dit weekend politiebootjes voor de kust. Het is verboden vanaf de zee op minder dan 300 meter afstand te komen. Aan de straatkant staan voor de beveiliging busjes van de gendarmerie opgesteld. Frankrijk onderhoudt zeer warme betrekkingen met Saoedi-Arabië. Het land is een van de beste klanten van de Franse defensie-industrie en speelt voor de Franse diplomatie een cruciale rol in de regio en in de strijd tegen de Islamitische Staat.

De prefect laat weten dat de tunnel naar het strandje na het bezoek van Salman weer gewoon opengaat.

    • Peter Vermaas