Export van zuivel, vee, vlees en fruit levert Nederland minder op

Vooral zuivel en vlees

De export van Nederlandse landbouwproducten is voor het eerst in jaren gedaald. In de eerste vier maanden van dit jaar lag de waarde van de landbouwexport 2,7 procent lager dan een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekendgemaakt. Tussen 1996 en 2004 brak de export van landbouwproducten juist bijna elk jaar een nieuw record.

Vooral de export van zuivel, vee en vlees is achteruitgegaan. Die waarde lag begin dit jaar bijna 8,5 procent lager dan in 2014. Bijna alle landbouwproducten noteerden een lagere exportwaarde. Zo kromp de exportwaarde van groente en fruit met 2,5 procent (120 miljoen euro). Andere voedingsmiddelen, zoals pasta en ketchup, en ook vis deden het wel beter dan vorig jaar.

Ook de exportwaarde van bloemen daalde begin dit jaar, met 2,8 procent. Dat betekent 108 miljoen euro minder verkoop over de grens.

Een reden voor de dalende export is de Russische boycot van (onder andere) voedsel uit het Westen sinds juli 2014. De landbouwexport naar Rusland kromp begin dit jaar met bijna 40 procent. In een jaar tijd daalde Rusland als exportbestemming van Nederland van de 12e naar de 19e plek.

Vorige week meldde Rusland dat het een importstop van alle bloemen uit Nederland overweegt. Volgens Moskou is het vanwege donderbeestjes (tripsen) in de bloemen, die een gevaar vormen voor de Russische landbouw. Nederland bestrijdt dat.

Nog een reden voor de lagere export is de wereldwijde daling van de grondstofprijzen. Doordat de inkoopprijs lager is, ligt de verkoopprijs uiteindelijk ook lager. De gemiddelde prijs voor voedselgrondstoffen bevindt zich nu op het laagste niveau sinds 2009.

Daarbij komt ook een afnemende vraag uit China, dat de afgelopen jaren juist een belangrijke groeimarkt was.