Those Who Feel the Fire Burning

None

Een fraai vormgegeven debuut uit 2014 van Morgan Knibbe (26) over de lotgevallen van vluchtelingen en asielzoekers in Europa. Knibbe bedacht een ongewone invalshoek voor zijn film, die verder compleet documentair is: dat van een man die is omgekomen tijdens de oversteek op de Middellandse Zee, en nu als geest door Europa zweeft op zoek naar geliefden en bekende gezichten. We horen zijn gedachten als bijna fluisterend ingesproken voiceover, en we zien de wereld vanuit zijn gewichtloze, zwevende perspectief. Dit levert expressieve beelden op die vaak zowel gruwelijk als mooi zijn: een ongemakkelijk makende, prikkelende paradox. Knibbe sprak eerder dit jaar met NRC over zijn film: „Veel van de vluchtelingen die ik op Lampedusa en in Griekenland heb ontmoet vertelden me dat ze zich als spoken voelden: geesten in het vagevuur. En zo kwam ik op de vorm voor de film. Ze komen uit de hel en zijn op reis naar het paradijs, maar ze zijn tijdens die reis ergens vast komen zitten. Ze hebben vaak letterlijk geen identiteit, want geen papieren, geen paspoort. Niemand kent ze, niemand gaat ze helpen. Ze hebben geen toekomst.”