Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Declareren: wat wel en wat niet?

Declareer jij een fles champagne? Of een oesterlunch met wijn? Volgens Volkskrant struikelt er iedere week wel een politicus of bestuurder over declaratiegedrag. Over wat wel en niet kan verschillen de meningen nogal. De krant geeft vier adviezen. Een samenvatting.

1. Wat je collega doet, is niet perse het juiste
Op de Radboud Universiteit declareerde een bestuurder een zwartleren bureaustoel van 2877 euro. Dat vond de bestuurswoordvoerder wat te gortig. De declaratieregels werden opnieuw besproken. Aan de andere kant hadden dertien bestuurders van Maastricht UMC een etentje waarbij 11 flessen exclusieve wijn en 2 flessen champagne soldaat gemaakt werden. Dat werd goedgekeurd. Kortom, wat kan en niet kan is voor ieder bedrijf anders en is ook niet voor iedere werknemer hetzelfde.
2. Wees je bewust van het wakende oog van de samenleving, maar overdrijf niet
Premier Rutte declareert niets meer omdat wat hij eet en met wie voor hem privé is. Volgens universitair docent Patrick Overeem is dat niet perse nodig. “Het wekt de suggestie dat je alleen een goede bestuurder bent als je niets declareert. Anderen kunnen zich gedwongen voelen het ook niet te doen.”
3. Wees je bewust van norm- verandering in de samenleving
De samenleving is veranderd. Volgens Becker, universitair docent praktische wijsbegeerte, is de samenleving tegenwoordig meer geïnteresseerd in de persoonlijkheid en het consumeergedrag van een bestuurder. “De verpersoonlijking van de politiek en het bestuur. En dan heb je nog de crisis. We leven in een tijd waarin er meer onzekerheid is over wat goed of fout is.”

Onrust over melkprijs

Grote onrust onder melkveehouders in Nederland. De Telegraaf meldt dat niet alleen in Frankrijk en België, maar ook in Nederland de marktprijs van melk te ver onder de kostprijs ligt.

Zuivelproducent FrieslandCampina kondigde vandaag de zoveelste prijsverlaging aan. De garantieprijs wordt verlaagd van 30 euro per 100 kilo melk naar 28,50 per 100 kilo melk. De prijzen staan onder druk door de achterblijvende vraag naar zuivel.

Een tweede probleem is de Russische landbouwboycot. Daardoor wordt er veel minder geëxporteerd. In anderhalf jaar tijd is de prijs met een derde gedaald. Ook de verkoop in supermarkten loopt flink terug. In de afgelopen vier jaar is er 8 procent minder melk verkocht. De verkoop van andere zuivelproducten daalde zelfs met 13 procent. Het is afwachten of Nederlandse melkveehouders het voorbeeld van de Fransen zullen volgen. Zij blokkeerden wegen en dwongen dankzij protesten een prijsverhoging af van 4 cent per liter op de voorschotprijs.

AEX daalt, Philips stijgt

De AEX-index is de handelsweek met een verlies begonnen, meldt RTL Z. Economische onrust en de koersval op de Chinese beurs zorgden voor terughoudendheid. Op Beursplein 5 sloot de AEX 1,7 procent lager op 481,52 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs raakten 2,6 procent kwijt.

Het aandeel Philips bleek de positieve uitzondering op het Damrak. De beurswaarde van het bedrijf nam met 1,2 procent toe. Het elektronicaconcern haalde in het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet, en deed het daarmee beter dan analisten en beleggers hadden verwacht.

    • Annemieke Ruggenberg