De Chinese beurscrash in drie minuten

Foto Reuters

3.500 miljard euro. Zoveel is er al verdampt door de vrije val waarin Chinese beurzen sinds een maand verkeren. Ondanks forse steunmaatregelen van de Chinese overheid lijden de koersen - na maanden van extreme groei - nu historische verliezen. Wat dit betekent? NRC Q praat je in drie minuten bij.

01:00 Wat is er gebeurd?

02:00 Hoe belangrijk zijn de Chinese beurzen voor ons?

De koersval van de afgelopen tijd betekent dat het vertrouwen in de Chinese economie afneemt. De groei valt tegen, vooral (oud-)staatsmaatschappijen hebben veel schulden en van allerlei westerse producten (auto’s, luxegoederen) wordt minder verkocht dan een paar jaar geleden.

Als de op-een-na grootste economie ter wereld hapert, gaan wij dat hier ook voelen. Vanwege de zorgen onder beleggers over China gingen de Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen gisteren dan ook verder omlaag.

Toch zijn de Chinese beurzen “niet direct heel belangrijk” voor ons in Europa, zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gillissen.

“Tot voor kort konden Europeanen niet eens beleggen in China, en nu doet nog steeds bijna niemand het.”

Er was even sprake van dat China toegevoegd zou worden aan de gezaghebbende MSCI Wereldindex, maar dat ging niet door – vanwege de strenge regels over buitenlands bezit in China.

Bovendien heeft maar zo’n 15 procent van de Chinese huishoudens belegd in aandelen. Versteeg:

“Er is daarom niet echt sprake van een ‘welvaartseffect’ dat zou kunnen doorwerken naar Europa – mensen geven minder geld uit omdat hun aandelen minder waard zijn.”

03:00 Wat nu, komen ze erbovenop?

Of een sterke val op één dag of in één week echt tot blijvend drama leidt, is niet te voorspellen. Dit gebeurde er in 2008, 2010 en 2014.

    • Jacco Hupkens
    • Anna Vossers
    • Eva Oude Elferink