Deze KLM-landing krijgt wereldwijd aandacht. Maar hoe erg is het eigenlijk?

Een filmpje van een Boeing 777-300 van KLM die met veel moeite op Schiphol landt tijdens de storm afgelopen zaterdag is viral gegaan. Media over de hele wereld schrijven over de ‘white knuckle landing’. Maar is die landing echt zo erg?

Foto: still van YouTube

Een filmpje van een Boeing 777-300 van KLM die met veel moeite op Schiphol landt tijdens de storm afgelopen zaterdag is viral gegaan. Media over de hele wereld schrijven over de ‘white knuckle landing’. Maar is die landing echt zo erg?

Viral

Het filmpje van de landing van de vlucht uit het Japanse Osaka, dat zaterdag door een vliegtuigspotter op YouTube is geplaatst, kreeg meer dan 6,5 miljoen views op YouTube. Media uit de hele wereld namen het filmpje over - de een nog met een heftigere kop dan de ander. In de VS besteedden onder meer Washington Post (‘Watch this white-knuckle jumbo jet landing in tenacious Amsterdam wind storm’) en CNBC (‘Plane narrowly avoids crash in terrifying landing’) aandacht aan het filmpje.

Ook de Britse Daily Mail deed een duit in het zakje (‘Terrifying moment KLM plane banked sharply just a few feet over runway as pilots struggled to land in high winds’), de Ierse The Independent (‘Plane’s nail-biting landing during summer storm at Schiphol’), deze Australische nieuwssite (‘Insane plane landing caught on camera’), de Duitse Focus (‘Landeanflug wird für Passagiere einer Boeing 777 zum Alptraum’), de Spaanse El Periódico (‘Espectacular aterrizaje de un avión en Holanda’), de Argentijnse Clarin (‘Espectacular aterrizaje de un Boeing 777 en medio de una tormenta’), de Belgische Le Soir (‘Un Boeing 777 assure un atterrissage périlleux face à de fortes rafales de vent’) en de Franse RTL (‘Un Boeing réussit un atterrissage spectaculaire à Amsterdam’).

Maar hoe erg is die landing eigenlijk?

‘White knuckle landing’, ‘terrifying’, ‘insane’, ‘Alptraum’ - media buitelen over elkaar heen om te omschrijven hoe afgrijselijk de landing wel niet is. Vooral helling naar rechts die het vliegtuig vlak voor de landing krijgt veel aandacht: het lijkt erop dat de vleugeltip bijna de landingsbaan raakt. Elsevier vroeg zich af of Schiphol niet ontsnapt is aan een vliegramp.

Maar die landing is helemaal niet zo rampzalig als wordt voorgesteld, aldus een ontnuchterend stuk op Huffington Post, waarin piloot en luchtvaartblogger Patrick Smith wordt geïnterviewd over de kwestie. Al dat gewiebel van het vliegtuig is een “normale reactie op dwarswind”, aldus Smith. En die overhellende vleugeltip op het eind? Dat is een bewuste correctie vlak voor de landing. Piloten zijn getraind om te landen in een bepaalde hoek, zodat de wielen die het dichtst tegen de wind aanzitten als eerste de landingsbaan raken, zegt Smith. Zo kan worden voorkomen dat de wind het vliegtuig van de landingsbaan blaast. Niets bijzonders kortom, en er is al helemaal geen sprake van een bijna-ramp.

Ook de Nederlandse luchtvaartdeskundige Benno Baksteen geeft Huffington Post gelijk. “Het ziet er spectaculair uit, maar is niet vreemd in deze omstandigheden en ligt binnen wat mogelijk is met een vliegtuig en voor de bemanning”, aldus Baksteen. Het ziet er volgens hem heftiger uit dan het is. Dat komt volgens hem mede door de hoek van waaruit is gefilmd. ”Een echt goed beeld krijg je overigens pas als recht van achteren wordt gefilmd. Vanaf de zijkant, zoals hier, krijg je toch altijd een wat vertekend beeld.”

    • Eva de Valk