De journalistiek is met zomervakantie

Wie: Marijn Rademaker

Leeftijd: 33

Wat: balletdanser

Waar: EenVandaag

De zomer doet vreemde dingen met de journalistiek. Zoals bij de zomerbarbecue van EenVandaag (AVROTROS): braadworst op de grill, watermeloen, een glas wijn en een goed gesprek met iemand die een ‘bewogen jaar’ achter de rug heeft. Vrijdag was dat Marijn Rademaker, sinds januari eerste solist van het Nationale Ballet, die in de zon kwam aangefietst.

Rademaker, die tot nu toe weinig in Nederlandse media verscheen, danste vijftien jaar bij het Duitse Stuttgarter Ballett en gaf optredens over de hele wereld. Hij volgde de Nationale Balletacademie, is ambassadeur van dance4life en wordt gezien als de beste balletdanser van Nederland. Het item duurde zo’n twaalf minuten.

Heel kritisch was het allemaal niet. Choreograaf Hans van Manen vertelde trots over de ‘prins’ en een fan wilde op de foto. Verder bleef het vooral bij „houd je van koken?” en „je kreeg de groeten van je broer!”. Dat bleek Gijs Rademaker, een collega bij het EenVandaag Opiniepanel.

Het had zo een Zomercolumn van de NOS kunnen zijn. Onderwerpen in deze dagelijkse serie variëren van ‘festivalkeuzestress’ tot de vraag ‘waarom er zoveel idioot nieuws uit Florida komt’. (Het antwoord: door het mooie weer.)

Om gaten te vullen lijken redacties hun toevlucht te nemen tot rubriekjes. De gemene deler: ze staan los van actualiteiten, zijn luchtig en vooral niet te negatief. Waar is de journalistieke standaard plotseling gebleven? EenVandaag was óók het actualiteitenprogramma dat als eerste schreef over oud-Defensiemedewerkers die ernstig ziek werden door het kankerverwekkende Chroom-6.

Het lijkt alsof het geringe publiek in de zomer zo bepalend is voor de journalistieke koers dat de kwaliteit van de producties ondergeschikt is. Alsof met de kijkers ook de journalistiek in de auto stapt, op weg naar een zonnig Zuid-Frankrijk, om vrolijk te gaan barbecuen – maar dan op tv.

Is dat erg? „Je kunt als serieuze nieuwsorganisatie natuurlijk ook besluiten aan zulke onzin geen aandacht te besteden”, relativeerde NOS-correspondent Wouter Zwart in zijn Zomercolumn over Florida. „Maar jij en ik klikken duizend keer vaker op een filmpje als het lekker vies en absurd is.”

En anders kun je het – ook heel zomers – altijd nog herhalen.

    • Sterre van der Hee