Dagkalender van de Wereldliteratuur: op de bres voor de schrijver

Vandaag is niet alleen de verjaardag van Remco Campert (zijn 86ste, gefeliciteerd), maar ook de geboortedag van het fonds dat hem in 2004 een jaarlijks eregeld toekende en dat — door middel van subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals — de kwaliteit en de diversiteit van de literatuur stimuleert.
Het Nederlands Letterenfonds ontstond in 2010 door een fusie van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en het Fonds voor de Letteren. Dat laatste werd op 28 juli 1965 officieel opgericht, als uitvloeisel van een pleidooi van schrijvers voor geldelijke steun aan hun beroepsgroep.

In het Actiecomité Schrijvers-protest zaten onder meer de onlangs overleden Sybren Polet, Bert Schierbeek, Simon Vinkenoog en Marga Minco, die zelfs demonstreerden op de Dam in Amsterdam. Tegenwoordig hebben de investeringen van het Nederlands Letterenfonds, dat gefinancierd wordt door het Ministerie van OCW, zich uitgebreid van schrijvers- en vertalersbeurzen naar onder meer buitenlandse manifestaties (gastland op de Frankfurter Buchmesse 2016), ondersteuning van vertalingen van buitenlandse klassieken (recentelijk bijvoorbeeld De pop van Boleslaw Prus) en promotie van de Nederlandse literatuur in het buitenland.

Oplossing quiz Tom Poes en de anderen:

1 h
2 a
3 b
4 d
5 e
6 g
7 i
8 j
9 c
10 f

Voor meer afleveringen van deze Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz