China wil verdere val beurskoersen remmen

Beijing vreest nadelig effect van beursmalaise op economie.

Daling Chinese koersen

De top van de Communistische Partij van China die op het ogenblik ‘overzomert’ in de badplaats Beidaihe, zal „alles op alles” zetten om te voorkomen dat de Chinese beurskrach overslaat naar de echte economie. Verwacht wordt dat de financieel-economische autoriteiten deze week de rente verder zullen verlagen en zullen doorgaan met het stutten van de beurzen, die sinds half juni met meer dan 30 procent zijn gedaald. De koersen op de beurzen van Shanghai en Shenzen daalden vandaag opnieuw met respectievelijk 1,68 en 2,24 procent na gisteren te zijn gezakt met 8,5 procent.

In besloten bijeenkomsten van president Xi Jinping en premier Li Keqiang met bezoekende buitenlandse leiders zeiden ze dat de groei van de reële economie dit jaar zal uitkomen op rond de 7 procent. Over de betrouwbaarheid van deze garanties en van de door China geproduceerde statistieken is onder beleggers en analisten binnen en buiten China veel twijfel gerezen.

Of Xi en Li deze garanties waar kunnen maken hangt mede af van het succes van de maatregelen om de neergang van de beurzen te stuiten. De Chinese beurs, de tweede ter wereld, speelt een steeds grotere rol in de financiering van de tweede economie van de wereld. Vandaar ook dat internationale beleggers in Azië en de VS de ontwikkelingen in China met toenemende nervositeit volgen. Buitenlandse institutionele beleggers spelen op de Chinese beurzen overigens een marginale rol.

Analisten in Azië en de VS verwachten dat de bodem van de Chinese beurzen vooralsnog nog niet in zicht is. Het financieel persbureau Bloomberg voorspelde een met de Amerikaanse beurskrach van 1929 vergelijkbare val. Dat willen de Chinese autoriteiten voorkomen. Tal van maatregelen, zoals de verboden op ‘shortselling’ en geruchtenvorming en het verstrekken van kredieten aan beursmakelaars en staatsbedrijven om aandelen te kopen gaan door. Ook een van de grootste staatsfondsen, China Securities Finance Corp., gaat door met kopen van aandelen. Beleggers die toch aandelen verkopen kunnen rekenen op bezoek van de politie.

Elders in de wereld reageerden de effectenbeurzen gisteren met koersdalingen op de gebeurtenissen in China, maar de schade bleef beperkt. Vanmorgen veerden de koersen weer op, zodat de beurzen goeddeels weer op het peil kwamen van eind vorige week.

De grondstoffenprijzen bleven echter onder druk staan. Met name olie en koper gaven terrein prijs, waarbij koper op 5.188 dollar per ton kwam, de laagste prijs van de afgelopen vijf jaar. Het prijsverloop van dit metaal hangt doorgaans sterk samen met de groei van de Chinese economie.

    • Oscar Garschagen