Cultuur

Beacons zijn ‘The new boom’

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De opening van de Amsterdam iBeacon Mile
Wie: Mike Lee, de ‘mayor’ van Appsterdam, organisatrice Katalin Gallys en zo’n vijftig programmeurs en appbouwers.

“We staan aan het begin van een grootste toekomst, die nog grootser zal zijn dan we ons nu kunnen voorstellen. We gaan problemen oplossen waarvan we niet wisten dat we ze hadden, op manieren die we nog niet kennen.” Mike Lee, de ‘mayor’ van Appsterdam, moet even slikken en haalt haperend adem. Geëmotioneerd gaat hij verder: “Al onze dromen kunnen uitkomen, alles wordt mogelijk, álles.”

Revolutionair

Heeft hij het over een levensverlengend wondermiddel? De ideale vleesvervanger? De sleutel tot wereldvrede? Nee. Het gaat hier over beacons. Nooit van gehoord? Het is anders wel dé revolutionairste ontwikkeling van dit moment, althans, volgens de programmeurs en appbouwers die vandaag op de lancering van de iBeacon Mile af zijn gekomen.

Okee, okee, even uitleg. Een beacon is een klein, goedkoop zendertje dat informatie kan sturen naar je mobiele telefoon. Met de juiste app kun je dan allerlei informatie ontvangen over de plaats waar je bent. Waar de wc’s zijn bijvoorbeeld. Of je vrienden links of rechts van het grote podium bij Lowlands staan. Of wat die schoenen in de etalage kosten. Veel toepassingen lijken op de toepassingen van een gps-systeem, maar dan op microniveau en zonder tussenkomst van een satelliet.

Mike Lee en Katalin Gallys zijn razend enthousiast over beacons

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

The new boom

Die toepassingen vinden nu nog op relatief kleine schaal plaats. Er moet nog veel uitgetest worden. Daarom is de iBeacon Mile georganiseerd. Vanaf het Centraal Station tot aan het Scheepsvaartmuseum zijn beacons geplaatst en de daarbij behorende apps worden gedemonstreerd. “Zo hebben we als het ware een living lab gecreëerd”, vertelt organisatrice Katalin Gallys. “We zullen ongetwijfeld tegen een hoop problemen aanlopen maar dat helpt ons uiteindelijk alleen maar de innovatie te versnellen.”

In Los Angeles zijn ze onder de indruk van het initiatief. Lee: “Ik ben net terug van het grote congres van Apple, daar ging het alleen maar over de beacon. ‘The new boom’, wordt het genoemd.” Maar Amsterdam is de eerste stad waar beacons zo uitvoerig getest worden. “Eindelijk lopen we eens voorop, in plaats van een paar jaar achter”, lacht Lee.

En dus zal de hoofdstad over vijf jaar helemaal vol hangen met beacons, voorspelt Gallys. “Zodat er altijd en overal tailormade informatie voor alle inwoners beschikbaar is.”

We kunnen niet wachten.