Links ruimt de koning op

Het hoofd van koning Juan Carlos is te groot voor de kartonnen doos die de medewerkers van het stadhuis in Barcelona hebben uitgekozen. Op gezag van de nieuwe burgemeester Ada Colau is de buste van de vorig jaar afgetreden koning uit de plenaire vergaderzaal verwijderd, maar de doos kan niet dicht.

Het weghalen van symbolen van de monarchie is niet nieuw, maar gebeurde vrijwel alleen in Baskenland. Onder Colau waait een nieuwe wind in de Catalaanse stad.

Als leider van het linkse platform Barcelona en Comú gaat ze de strijd aan met de gevestigde orde. Het weghalen van de buste van de koning past daarbij. „Het koningshuis is oververtegenwoordigd als het gaat om historische symbolen”, zo luidde de uitleg van het stadsbestuur.

De oppositie wees Colau erop dat een afbeelding van het staatshoofd aanwezig moet zijn en plaatste een afbeelding van koning Felipe VI terug. Colau liet daarop fijntjes weten dat dit dan al vorig jaar had moeten gebeuren.

Ook elders in Catalonië moet het koningshuis het ontgelden: in Montcada i Reixach werd een afbeelding van Felipe weggehaald om „de democratie op te schonen”.

    • Koen Greven