Arrestaties na de dood van beroemde leeuw ‘Cecil’

Cecil (13), de bekendste leeuw van Zimbabwe, is gedood door een Amerikaanse safaritoerist. Volgens de Britse krant The Telegraph gaat het om de tandarts Walter Palmer. Een professionele jager en een landeigenaar zijn opgepakt.

Leeuw Cecil. Foto AFP / Zimbabwe National Parks

Cecil, de bekende leeuw van Zimbabwe, is gedood door een Amerikaanse safaritoerist en daarbij geholpen door professionele jagers. Twee mannen zijn inmiddels opgepakt voor het doden van de leeuw, melden de Zimbabwe National Parks and Wildlife Authority en de Safari Operators Association.

Volgens de Britse krant The Telegraph is de toerist een Amerikaanse tandarts. Eerder werd gedacht dat het om een Spanjaard ging. De Zimbabwe National Parks and Wildlife Authority zegt dat het de identiteit van de jager heeft ontvangen van de Zimbabwe Conservation Task Force maar deze niet kon bevestigen.

Gisteren berichtte de BBC op basis van een woordvoerder van Zimbabwe Conservation Task Force dat de toerist 50 duizend euro zou hebben betaald om op het dier te mogen jagen. De dood van de leeuw leidde tot discussie over de jachtregels in Zimbabwe en lokte internationaal protest uit.

Cecil

Cecil (13) stond bekend om zijn weinig schuwe gedrag. Toeristen konden hem daarom makkelijk filmen en fotograferen.

Cecil was de koning van safaripark Hwange, in het westen van Zimbabwe. Eind juni werd hij uit het nationale park gelokt en daarna met pijl en boog beschoten. Hij raakte ernstig gewond. Ruim een dag later, op 1 juli, vonden de jagers hem en maakten ze hem af met een geweer. Ze vilden en onthoofden hem. Dat gebeurde niet in het park, waar leeuwen worden beschermd, maar op een privéterrein.

Twee mannen gearresteerd

Rondom de leeuwenmoord zijn inmiddels twee personen gearresteerd, een professioneel jager en de eigenaar van de Antoinette-boerderij waar de leeuw is gedood. Zij zijn aangeklaagd en moeten morgen voor de rechter verschijnen.

De jachtvergunning van de jager is opgeschort en de ‘leeuwentrofee’, de kop van de leeuw, is in beslag genomen. De autoriteit probeert ook een tweede jager voor de rechter te krijgen, die betrokken zou zijn geweest bij de stroperij. De jager en de landeigenaar riskeren een celstraf van vijftien jaar, volgens persbureau AP.

Amerikaanse toerist

De Zimbabwe Conservation Task Force zegt dat de Amerikaan Zimbabwe heeft verlaten. Hij heeft zichzelf vaker gefotografeerd met dieren die hij met zijn pijl en boog wist te doden, zoals een luipaard en een eland. De professioneel jager zei tegen The Telegraph dat hij niet wist dat Cecil een bekende leeuw was. Volgens de Zimbabwe Conservation Task Force was Cecil, herkenbaar aan zijn zwarte manen, onderdeel van een onderzoeksprogramma door de universiteit van Oxford en droeg de leeuw een halsband.

    • Menno Sedee