Amerikaanse padvinderij heft verbod homoseksuele leiders op

Scouts tijdens de parade voor Onafhankelijkheidsdag, 4 juli, in Georgia.
Scouts tijdens de parade voor Onafhankelijkheidsdag, 4 juli, in Georgia. EPA / Erik S. Lesser

De Boys Scouts of America, de Amerikaanse padvinderij, heeft het verbod op homoseksuele leiders vannacht opgeheven. Maar lokale afdelingen, die vaak worden gesponsord door kerken, mogen nog steeds homoseksuele leiders weigeren.

Het besluit is desondanks controversieel. Achter zo’n zeventig procent van de meer dan 100.000 padvinderij-afdelingen in de VS zitten kerken of andere religieuze organisaties. Leiders stapten eerder naar het Hooggerechtshof om de opheffing van het verbod op homoseksuele padvinders tegen te houden. Uiteindelijk werd dat na een hevig debat toch losgelaten, drie jaar geleden.

De Mormon Kerk, die de meeste lokale eenheden sponsort, heeft gezegd “diep verontrust” te zijn door de toelating van homoseksuele leiders in de organisatie. Ook de Zuidelijke Baptisten Conventie en de Rooms-katholieke Kerk zijn tegen.

Obama voorstander van opheffen verbod

President Barack Obama, erevoorzitter van de jeugdorganisatie, was altijd voorstander van het toelaten van homoseksuele padvinders. In mei oordeelde het Hooggerechtshof dat homohuwelijken in de VS moeten worden toegestaan.

Momenteel zitten zo’n 2,4 miljoen jongens in de VS bij de scouting, en zo’n een miljoen volwassenen. Na de beslissing in 2013 om homoseksuele jeugd toe te laten, heeft een conservatieve groepering zich afgesplitst en een nieuwe scouting gevormd: Trail Life. Naar eigen zeggen heeft de groep ruim 2.500 leden.

    • Mirjam Remie