Amerikaan Pollard die spioneerde voor Israël komt vervroegd vrij

Israëlische demonstranten houden borden omhoog met "Bevrijd Pollard!" erop.
Israëlische demonstranten houden borden omhoog met "Bevrijd Pollard!" erop. Foto EPA / Abir Sultan

Na bijna dertig jaar in een Amerikaanse cel te hebben doorgebracht is vandaag besloten dat de Israëlische Amerikaan Jonathan Pollard, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor spionage voor Israël, vervroegd vrijkomt. Dat hebben zijn advocaten vandaag gezegd. Pollard komt in november vrij.

Dat meldt The Wall Street Journal, dezelfde krant die eerder deze week berichtte dat de VS een vervroegde vrijlating van Pollard zouden overwegen. Pollard komt in november in aanmerking voor vervroegde vrijlating, omdat hij dan 30 jaar van zijn straf heeft uitgezeten. Wel maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vanavond duidelijk dat de vrijlating niets te maken heeft met het akkoord dat Washington en de internationale gemeenschap onlangs met Iran sloot.

Handreiking aan Israël

Eerder werd juist gespeculeerd dat de vrijlating een handreiking van de VS zou zijn aan Israël, in een poging de onderlinge banden weer te verbeteren. Israël pleit al jaren voor de vrijlating van Pollard en kende hem in 1995 zelfs het Israëlische staatsburgerschap toe. De regering van premier Netanyahu is een fel tegenstander van het nucleair akkoord met Teheran.

Na zijn vrijlating moet Pollard minstens vijf jaar in de VS blijven. De man heeft aangegeven liever naar Israël te verhuizen. Netanyahu heeft laten weten “met ongeduld uit te kijken” naar de vrijlating van de oud-spion.

Spionage

Pollard werkte voor de inlichtingendienst van de Amerikaanse marine toen hij in 1985 betrapt werd op spionage. Vele honderden uiterst geheime documenten had hij heimelijk aan Israël doorgespeeld. Bovendien had hij aan de Israëliërs onthuld hoe Amerikaanse inlichtingendiensten werken en in veel gevallen ook wie hun bronnen waren. De schade was enorm, en ook al spioneerde hij voor een bondgenoot, voor velen in Amerika was hij een verrader.

De 60-jarige Pollard kampt de afgelopen jaren met gezondheidsproblemen. Zijn vrijlating staat gepland voor 21 november. Als zijn vervroegde vrijlating geweigerd was, had hij nog eens 15 jaar moeten zitten voor hij opnieuw hiervoor in aanmerking zou komen. Volgens zijn advocaten kijkt Pollards uit naar “de hereniging met zijn geliefde vrouw Esther”.

    • Casper van der Veen