Als een universum op zich

Met dezelfde flair en stoere samples als in de jaren negentig construeerden Ed Simons en Tom Rowlands de nummers voor hun nieuwe cd Born in the Echoes. De Chemical-drumroffel klinkt nog hetzelfde als destijds in liedjes als ‘Galvanize’: alsof op een serie van hoog naar laag gestemde olievaten gebeukt wordt. Maar behalve oude bekenden zijn er nieuwe kennismakingen: met opgefokt springerige bassen, vibrerende klankschalen en ontsporende keyboards. En vaak allemaal tegelijk.

Voor acht van de elf nummers werden gastzangers ingeschakeld, en dat leidde tot acht opruiende tracks. Cate le Bon klinkt verbaasd in het desoriënterende titelnummer, Annie Clark (alias St. Vincent) zingt pinnig in ‘Under Neon Lights’, en dichter Bill Bissett herhaalt almaar dreigend ‘Future, I’ll see you there’ in I’ll See You There’. Er zijn explosies, schurende synthesizers, synthesizers als dwarsfluiten en funky gitaarloopjes. En de stem van Beck, die op verlaten toon de eenzaamheid bezingt terwijl Simons en Rowlands ouderwetse sci-fi-geluiden lanceren. Elk nummer klinkt als een universum op zich.

    • Hester Carvalho