Steeds meer jongeren in crisisopvang

Het aantal plaatsingen in de crisisopvang voor kinderen neemt toe, maar GGZ Nederland heeft nog geen signalen van een opnamestop in bepaalde regio’s. Dat zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie.

Het AD meldt vanochtend dat de crisisopvang voor kinderen met bijvoorbeeld psychoses en zelfmoordneigingen „overvol” is. Jongeren zouden te lang wachten op de juiste zorg en aanbieders van crisisopvang vrezen daarom voor ongelukken.

Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en directeur van instelling Curium-LUMC, spreekt in de krant van een „nijpende” situatie. Gemeenten in Zuid-Holland-Zuid hebben zelfs een opnamestop afgekondigd, zegt een andere instellingsdirecteur.

Een woordvoerder van GGZ Nederland laat desgevraagd weten dat bij de brancheorganisatie niets bekend is van een opnamestop. „Een gemeente kan die ieder geval niet afkondigen. Dat kunnen alleen de instellingen zelf.”

Wel heeft GGZ Nederland gemerkt dat sinds het begin van dit jaar het aantal plaatsingen is toegenomen. „We weten dat het steeds meer knelt in de jeugd-ggz. Dat is geen landelijk beeld, maar over het algemeen zien we wel een toename. Hoe dat komt, weten we nog niet.”