Zestig graven ontdekt bij zoektocht vermiste studenten Mexico

Een demonstratie voor de verdwenen studenten in Mexico-Stad.
Een demonstratie voor de verdwenen studenten in Mexico-Stad. EPA / Alex Cruz

Bij de zoektocht naar 43 vermiste studenten in de Zuid-Mexicaanse staat Guerrero zijn de afgelopen tien maanden minstens zestig graven en 129 lichamen gevonden.

Dat heeft de openbaar aanklager van Mexico gezegd, schrijft persbureau AP. Mogelijk zijn er nog meer lijken gevonden; alleen de gevallen zijn genoemd waarbij massagravenspecialisten betrokken waren. Het gaat om 112 mannen en twintig vrouwen. De overige lichamen zijn nog niet geïdentificeerd.

43 studenten vermist

De lichaamsdelen behoorden niet toe aan de studenten, die sinds eind september vermist zijn na een confrontatie met de politie in Iguala. Volgens de aanklagers zijn de studenten overhandigd aan een drugsbende. Die zou hen hebben vermoord en hun lichamen verbrand. Zes van hen zijn teruggevonden.

De zaak heeft de aandacht gevestigd op het grote aantal verdwijningen in Guerrero en andere Mexicaanse staten waar drugsgeweld aan de orde van de dag is. Meer dan 20.000 mensen zijn als vermist opgegeven in Mexico. In Guerrero, een grote opiumproducent en het strijdtoneel van verschillende kartels, zijn veel mensen ‘verdwenen’. Volgens de regering werden de studenten per ongeluk aangezien als rivaliserende drugsbende.

Maar veel mensen zetten vraagtekens bij de versie van de gebeurtenissen van de regering, onder wie ouders van de verdwenen studenten. De Nationale Mensenrechten Commissie publiceerde vorige week een rapport over minstens dertig onvolkomenheden in het onderzoek.