Zelfs koele Max is even sprakeloos

Max Verstappen stuntte gisteren tijdens de Grote Prijs van Hongarije met een vierde plaats. Voor het 17-jarige Nederlandse racetalent was het de beste prestatie in zijn eerste seizoen in de Formule 1.

Max Verstappen had tijdens de race op de Hungaroring naar eigen zeggen niet durven dromen van een vierde plek. Foto ANDREJ ISAKOVIC/AFP

De prestatie van zijn vader Jos evenaren – een derde plaats bij de Grote Prijs van Hongarije in 1994 – lukte hem net niet. Maar dat deed niets af aan de stunt van Max Verstappen gisteren op de Hungaroring: een vierde plek, de beste klassering in zijn nog prille loopbaan in de Formule 1. En dat terwijl hij nog maar zeventien jaar oud is en dit seizoen debuteert in de koningsklasse van de autosport.

De jongste coureur ooit in de Formule 1 moest in Hongarije na een spectaculaire race alleen de Duitse winnaar en viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel (Ferrari), de Rus Daniil Kvyat (Red Bull) en diens Australische teamgenoot Daniel Ricciardo voor laten gaan.

Ongelooflijk

Verstappen kon zijn ogen nauwelijks geloven toen hij na afloop van de race de uitslagenlijst voor zich zag. „Vierde, echt ongelooflijk”, reageerde de tiener. Temeer daar een goed resultaat ver weg leek na zijn eerste ronde op de Hungaroring. Verstappen was vanaf de negende positie gestart en zakte na een ronde weg naar de dertiende plek. Maar de coureur van Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull, knokte zich terug naar een zevende plaats.

Daarna kwam de safetycar op het circuit nadat Nico Hülkenberg een voorvleugel was kwijtgeraakt. En toen ging het plotseling snel – met het uitvallen van Kimi Räikkönen, de kapotte voorvleugel van Lewis Hamilton en de lekke band van Nico Rosberg. Verstappen rukte snel op in het deelnemersveld. „Mijn voorvleugel raakte ook beschadigd, maar ik kon de vierde plaats verdedigen omdat we voor zachte banden kozen. Mooi om een wereldkampioen achter me te houden”, doelde Verstappen op de Spanjaard Fernando Alonso, die vlak achter hem als vijfde finishte.

Het Nederlandse supertalent, dat dit seizoen viermaal de finish niet haalde en meermalen kampte met motorpech, kon na afloop amper bevatten wat hij had gepresteerd op de Hungaroring. „Tijdens de race kon het vele kanten op gaan, maar van een vierde plek had ik nooit durven dromen”, verklaarde Verstappen op zijn eigen website. „Ik ben sprakeloos. Ik had dit nooit verwacht in mijn eerste seizoen. Ik ben een koele kikker, maar over de boordradio kon ik mijn gevoelens niet onder woorden brengen door het overweldigende resultaat.”

Inmiddels heeft Verstappen zich na tien grands prix al driemaal in de punten gereden. Hij heeft in totaal 22 punten verzameld en staat op een keurige elfde plaats in het WK-klassement. Daarmee stelt hij zijn teamgenoot Carlos Sainz, die op negen punten staat, in de schaduw. Opvallender nog is dat Verstappen met zijn zeventien jaar voormalige wereldkampioenen als Fernando Alonso en Jenson Button voorlopig achter zich houdt in de WK-stand.

Niet slecht voor een debutant. Zijn grootste fan, vader Jos, zal het met een voldaan en trots gevoel hebben aangezien. NRC