VN: de verkiezingen in Burundi waren niet geloofwaardig

President Pierre Nkurunziza van Burundi. Foto AP/ Berthier Mugiraneza

Ze verliepen naar omstandigheden relatief vredig, maar de verkiezingen in Burundi van afgelopen week waren niet geloofwaardig, hebben waarnemers van de Verenigde Naties vandaag gezegd, schrijft persbureau AP.

De verkiezingen, die zittend president Pierre Nkurunziza een omstreden derde termijn opleverden, vonden volgens de VN plaats in een klimaat dat “niet bevorderlijk was voor een inclusief, vrij en geloofwaardig verkiezingsproces”. Zo werd de media beperkingen opgelegd en waren de vrijheid van meningsuiting en demonstratie “sterk verminderd”.

Legaal/niet legaal

Nkurunziza zorgde voor onrust in het Afrikaanse land, omdat een derde termijn voor hem controversieel is. Volgens de wet mag een president maar twee termijnen dienen, maar Nkurunziza vindt dat hij een derde mag omdat hij zijn eerste keer werd gekozen door het parlement en niet door het volk. Hij had tijdens de verkiezingen van vorige week geen echte tegenstander; meerdere oppositiegroepen hadden zich van tevoren al teruggetrokken.

Minstens honderd mensen zijn om het leven gekomen tijdens de protesten die volgden op Nkurunziza’s aankondiging in april om voor een derde termijn op te gaan. Volgens de VN zijn meer dan 170.000 mensen Burundi ontvlucht vanwege de politieke spanningen. De vrees is dat het geweld aanhoudt.

    • Frank Huiskamp