Vlak voor staakt-het-vuren nog ruim 120 burgerdoden in Jemen

Jemen werd vanochtend getroffen door Saoedische luchtaanvallen, ondanks een staakt-het-vuren dat om middernacht inging om de noodlijdende bevolking van hulp te voorzien. Volgens de Saoediërs gaat het om een antwoord op artillerievuur dat de Houthi-strijders op de zuidelijke stad Taiz afvuurden. In Aden en in de hoofdstad Sana’a is het volgens berichten wel stil. Een Houthi-leider uitte zaterdag op Twitter twijfels over een staakt-het-vuren, omdat „alleen Al-Qaeda en IS daarbij gebaat zijn”.

Bij bombardementen nabij Sana’a kwamen gisteren zeker 120 burgers om het leven, meldden medici en veiligheidsdiensten aan persbureau AP. Tweehonderd mensen raakten gewond. Daarmee was het de dodelijkste dag sinds de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië in maart de eerste aanvallen uitvoerde.

Een deel van de Jemenitische regering is teruggekeerd in de havenstad Aden om te werken aan een volledige terugkeer van de verdreven president Hadi.