Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Verzekeraar Reaal is voor Anbang op overnamepad’

De net door het Chinese Anbang overgenomen verzekeraar Reaal is op zoek naar overnamekandidaten. Een kandidaat is concurrent ASR, dat eerder zelf werd genoemd als potentiële koper van Reaal.

Dat heeft Gerard van Olphen, tot gisteren topman van moederbedrijf SNS Reaal, gezegd in een interview met Het Financieele Dagblad.

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) buigt zich momenteel over de verkoop van ASR, dat na het uitbreken van de financiële crisis met moederbedrijf Fortis werd genationaliseerd. De minister overweegt een beursgang of een onderhandse verkoop. Van Olphen: „[De minister] moet kijken of er strategische interesse is. Wel, Anbang zou een partij kunnen zijn.”

Anbang, een grote Chinese verzekeraar, is de partij die Reaal uiteindelijk heeft overgenomen. Sinds gisteren is het de werkgever van Van Olphen. Gisteren maakte SNS Reaal bekend dat de verkoop van Reaal definitief is afgerond. Van Olphen, die na de nationalisatie in 2013 werd benoemd door Dijssebloem om orde op zaken te stellen bij SNS Reaal, verhuist mee naar de verzekeraar. Hij wordt daar bestuursvoorzitter.

Financieel directeur Maurice Oostendorp van SNS Reaal neemt Van Olphen tijdelijk waar als bestuursvoorzitter van het moederbedrijf. SNS Bank, het andere onderdeel van SNS Reaal, moet ook nog worden verkocht. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk.