‘Turkije bombardeert Koerdische strijders in Noord-Syrië’

Een YPG-strijder in Kobani.
Een YPG-strijder in Kobani. AP Photo / Jake Simkin

Turkije heeft een Syrisch grensdorp gebombardeerd waar veel Koerdische strijders verblijven die vechten tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat stelt de belangrijkste Koerdische strijdgroep YPG. Turkije ontkent.

Volgens YPG gaat het om het dorpje Til Findire, schrijft persbureau AP. Het stadje ligt ten oosten van Kobini, waar de Koerden eerder dit jaar een grote overwinning boekten op IS.

Sinds vrijdag valt Turkije zowel Koerdische strijders als IS-militanten aan over de grens. De Syrische Koerden zijn een van de meest effectieve grondtroepen in de strijd tegen IS, maar Turkije vreest dat hun sterkere machtspositie hen dichter bij een onafhankelijke staat brengt. Volgens een Turkse regeringsfunctionaris zijn de aanvallen alleen gericht tegen IS in Syrië en de Koerdische Arbeiderspartij in Noord-Irak.

De aanslag in Suruç, een Koerdisch stadje aan de grens met Syrië, heeft Turkije in een klap de Syrische burgeroorlog in getrokken, schrijft onze redacteur Toon Beemsterboer vandaag in nrc.next. Hij is momenteel in Turkije:

“Weg is de terughoudendheid die het betrachtte in de strijd met de Islamitische Staat (IS). (…) Maar de laatste dagen zijn er ontwikkelingen die vragen oproepen over de bedoelingen van president Erdogan. De Turkse luchtmacht nam niet alleen IS in Syrië onder vuur, maar concentreerde zich tegelijk op stellingen van de PKK in Noord-Irak én van zijn zusterorganisatie in Noord-Syrië. Wie ziet de Turkse regering nu als belangrijkste vijand: de extremisten van IS of de Koerden?”

De YPG en Syrische rebellen hebben vandaag de stad Sareen in Noord-Syrië herwonnen op IS, stelt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

    • Mirjam Remie