Turkije arresteert ruim duizend mensen bij actie tegen IS en PKK

Turkse soldaten bewaken een checkpoint nabij de grens met Syrië. Foto AFP / Ilyas Akengin

De Turkse politie heeft de afgelopen dagen meer dan duizend mensen gearresteerd omdat ze mogelijk deel uitmaken van terreurgroep Islamitische Staat of de Koerdische-Arbeidspartij PKK. Onder hen zijn ook zo’n vijftig buitenlanders, zo liet de Turkse premier Ahmet Davutoğlu zojuist aan het Turkse televisiestation ATV weten.

Turkije begon vrijdagochtend met een grootschalige operatie tegen IS en de PKK, nadat het land in korte tijd drie keer werd opgeschrikt door aanslagen. Alleen op die dag werden ruim 250 mensen opgepakt, maar in de dagen daarna is dat aantal dus flink opgelopen. Het exacte aantal arrestanten is 1.050, meldt Reuters.

‘Beschermen van nationale veiligheid’

De operatie is volgens de Turkse premier op gericht “de openbare orde en nationale veiligheid” te beschermen, en is een reactie op de recente aanvallen van IS en de PKK. De grootste daarvan is de bomaanslag het Turkse stadje Suruç van een kleine week geleden. Bij die explosie – het werk van een Syriëganger - kwamen meer dan dertig mensen om het leven.

In de dagen daarna schoten jihadisten van IS vanuit Syrië een Turkse soldaat dood bij een grenspost. Kort daarvoor hadden leden van de PKK, dat in Turkije en in het Westen beschouwd wordt als terroristische organisatie, twee agenten doodgeschoten in een dorp nabij de Syrische grens.

De aanpak van IS en de PKK beperkt zich overigens niet tot Turkije. De afgelopen dagen werden namelijk meerdere malen raketten afgevuurd op doelen net over de grens, in het noorden van Syrië en Irak. Ook zette het Turkse leger straaljagers in om de doelwitten aan te vallen.

Opnieuw Turkse soldaat geschoten

Niet lang na het televisieoptreden van Davutoğlu werd bekend dat er vanavond in het zuiden van Turkije opnieuw een soldaat is doodgeschoten door nog onbekende mannen. Hij overleefde de aanslag, maar overleed later alsnog in het ziekenhuis, zo lieten medici aan het Franse persbureau AFP weten.

Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist, lijkt volgens AFP de aanval het werk te zijn van de PKK. Ook zaterdagavond kwamen al twee soldaten om het leven, toen bij een bomaanslag. Die explosie vond plaats in de buurt van Diyarbakir, een stad waar vooral veel Koerden wonen.

Lees ook in NRC Handelsblad: Schimmenspel aan grens Syrië.
    • Joost Pijpker