Drie weken emotie

1. Groep renners in een Alpenklim tijdens de 17e etappe, naar Pra Loup. Foto Kim Ludbrook/EPA 2. De Franse coureur William Bonnet ligt ineengekrompen na de massale val op weg naar de Muur van Hoey. Christophe Ena/AP 3. Supporters tijdens de tweede Pyreneeënetappe, naar Cauterets. Foto Lionel Bonaventura/AFP4. Tour-directeur Christian Prudhomme geeft het officiële startschot voor de Tour de France tijdens de tweede etappe van Utrecht naar Neeltje Jans. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP5. Nieuw wiel voor een Sky-renner tijdens de kasseienrit van het Belgische Seraing naar het Franse Cambrai. Foto Laurent Cipriani/AP6. De Pool Rafal Majka, ritwinnaar op de Tourmalet, tijdens een afdaling in de etappe naar Pra Loup. Foto Eric Feferberg/AP7. Het peloton tijdens de Alpen-etappe van Gap naar Saint-Jean-de-Maurienne, met centraal in het geel Tourwinnaar Chris Froome en in het wit Nairo Quintana, de nummer twee in het eindklassement. Foto Lionel Bonaventura/AFP

Ik heb het de voorbije weken verschillende keren proberen uit te leggen aan mijn collega’s. De Tour gaat eigenlijk niet over wie het snelst door Frankrijk fietst. Dat hoort er natuurlijk bij. Maar dat is niet het allerbelangrijkste. De Tour dat is drie weken emotie. Trots op de vlekkeloze organisatie in Utrecht. Hoop op die eerste Nederlandse gele trui in mensenheugenis. Ontgoocheling bij die val van Tom Dumoulin in die derde etappe. Afschuw bij die massale valpartij waar gele trui Fabian Cancellara het slachtoffer van was. Ongeloof toen ook gele trui Tony Martin in de zesde etappe onderuit ging. Vreugde bij de overwinning van mijn landgenoot Greg Van Avermaet. Respect voor mijn ‘andere’ landgenoten Robert Gesink en Bauke Mollema die schitteren in de top tien. Heimwee, tussendoor, naar Mart Smeets. Sympathie voor de eeuwige tweede van deze Tour, de Slowaak Peter Sagan. Bewondering voor die perfecte sprints van André Greipel. Boosheid over de pis die werd gegooid naar Chris Froome. Twijfel toch over de vraag of hij en anderen doping gebruiken.

Verlangen, tot slot. Naar de zomer van 2016, als op 2 juli aan de voet van die prachtige Mont Saint-Michel… de Tour start.

    • Peter Vandermeersch