TNT Express bezorgt meer kilo’s en lijdt iets minder verlies

Sinds zijn afsplitsing in 2011 heeft pakketbezorger TNT Express nog geen enkel kwartaal winst geboekt.

23.494 ton per dag. Zoveel duizend kilo aan pakketten bezorgde TNT Express gemiddeld wereldwijd in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat is ruim 700 ton meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Maar winst maakt het beursgenoteerde TNT Express niet op al die duizenden kilo’s. Het bedrijf uit Hoofddorp leed in het tweede kwartaal 1 miljoen euro verlies, wat iets beter is dan de 4 miljoen euro verlies in het tweede kwartaal vorig jaar.

De omzet van het bedrijf steeg wel. TNT Express had in het tweede kwartaal een omzet van 1,76 miljoen euro, tegenover 1,66 miljoen euro vorig jaar. De brutowinst steeg van 3 naar 19 miljoen euro. De koers bleef vanochtend nagenoeg gelijk.

Volgens TNT werd de winst gedrukt door herstructureringskosten, druk op tarieven en kosten voor uitbesteding van de IT. Over de markt zei topman Tex Gunning in een verklaring: „We zien een positieve ontwikkeling in West-Europa, maar we blijven voorzichtig optimistisch ten aanzien van de volatiliteit in China, Brazilië, Australië en Griekenland.” Hij verwacht dat 2015 een moeilijk jaar blijft.

TNT Express heeft, sinds het in 2011 door activistische aandeelhouders werd gesplitst van TNT Post, nu PostNL, nog nooit kwartaalcijfers gepubliceerd die winst laten zien. Mogelijk zal het dat ook nooit doen, want het staat op het punt te worden overgenomen.

Het Amerikaanse FedEx bracht in april een bod uit van 4,4 miljard euro op TNT Express, dat nog op goedkeuring van de Europese Commissie wacht. Gunning noemde het bod in de verklaring nog steeds „een hele positieve ontwikkeling voor alle belanghebbenden”. Naar verwachting is de overname begin volgend jaar rond.

Zusterbedrijf PostNL ziet uit naar de overname. Het bedrijf kreeg na de splitsing bijna 30 procent van de aandelen en leed daar verlies op. Het heeft nu nog de helft. Verkoop zou ruim 640 miljoen euro opleveren.