Storm plaagt Partyland Nederland

Na het afgeven van weeralarm code rood werd menig festival afgelast. Organisatoren doen nu aan eigen ‘weerbewaking’.

Een man en een vrouwen maken in Hoek van Holland foto’s terwijl de julistorm van afgelopen zaterdag een groot deel van Nederland teistert. Foto David van Dam

Festival Welcome to the Future wachtte de storm zaterdag niet af. Net voor het middaguur kwam de aankondiging dat het technofeest in natuurgebied Het Twiske, bij Amsterdam, „het advies van de instanties in acht nemend” niet zou doorgaan. Hetzelfde gold voor de straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam en voor bijvoorbeeld Puur Festival in de buurt van Leiden. Het festival kon op last van gemeente, brandweer en politie niet doorgaan.

Oorzaak: de hevigste julistorm sinds de metingen in 1901 begonnen. En voor Partyland Nederland heeft een fikse julistorm grote gevolgen. Met name aan de westkust, waar code rood gold, werden uit voorzorg evenementen en festivals afgelast. In een enkel geval gebeurde dat op last van de gemeente en in de meeste gevallen in overleg met de hulpdiensten. De keuze om een activiteit wel of niet te annuleren bij slecht weer ligt in principe bij de organisatoren. Die bereiden zich ook verschillend voor op stormachtig weer: niet alle festivals hebben bijvoorbeeld ‘weerbewaking’, terwijl extreme regenbuien volgens het KNMI steeds vaker voorkomen.

Het Kwaku Festival in Amsterdam was aanvankelijk van plan een paar uur later open te gaan, zegt Frans de Vries, directeur van het organisatiebureau achter onder meer Kwaku, het Vondelpark Openluchttheater en de Uitmarkt. „De storm leek eerst langs ons heen te gaan. We besloten alle standhouders toe te laten zich voor te bereiden en de boel goed vast te zetten. Toen duidelijk was dat de storm ons echt zou raken, hebben we besloten niet meer open te gaan en moesten alle standhouders van het terrein af.”

Verzekeraars

Het weeralarm ‘code rood’ wordt op zijn vroegst twaalf uur van tevoren door het KNMI afgegeven wanneer het minstens 90 procent zeker is dat sprake zal zijn van windstoten van 100 kilometer per uur of meer. Een ander criterium is dat een grote impact wordt verwacht, zegt Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline.nl.

Deze storm zou in de herfst misschien minder overlast hebben veroorzaakt, omdat er dan minder buitenactiviteiten zijn en minder mensen op campings staan. Wat ook meespeelde: bomen vol in het blad vangen ’s zomers meer wind en door de droge bodem hadden de boomwortels minder houvast dan normaal.

Hoe groot de schade is door de storm moet nog blijken. Een eerste prognose op basis van meldingen bij verzekeraars, zou het Verbond van Verzekeraars vandaag pas in de loop van de dag kunnen geven. Dat dit wat langer duurt dan normaal, komt door de uitzonderlijke aard van de storm. Het model dat het verbond gebruikt voor zijn schattingen is gebaseerd op stormen in de herfst of winter, zegt een woordvoerder. Doordat nu veel mensen op campings staan, komt er bovendien een categorie bij: de reisverzekering. De verwachting is ook dat veel claims later worden ingediend nu veel mensen nog op vakantie zijn.

De impact van de storm was ook buiten de coderoodgebieden groot. Bij de Zwarte Cross in Lievelde gold code geel (kans op gevaarlijk weer). Daar werd het programma op het hoofdpodium tijdelijk stilgelegd.

Weerbewaking

Ook andere festivals doen tegenwoordig aan ‘weerbewaking’, zegt Van Wezel. Daarbij worden de weersomstandigheden in de gaten gehouden en organisatoren ingelicht over eventuele onweersbuien. De tenten op festivals kunnen kwetsbaar zijn, dus bij Weeronline.nl geven ze een waarschuwing bij windstoten met een verwachte snelheid van 75 kilometer per uur. Op basis van dit advies kunnen tenten anders worden neergezet of kan contact worden gelegd met de veiligheidsregio.

Bij De Vries Producties houden ze het weerbericht zelf bij, zegt De Vries. „Op kantoor worden meerdere weersites in de gaten gehouden die veel gebruikt worden door de zeevaart. Daar staan goede windverwachtingen op.”

Weerbewaking is niet alleen nodig bij zogeheten stormdepressies, zoals die van zaterdag. Juist op mooie zonnige dagen kunnen lokaal vrij onverwachts extreme weersomstandigheden ontstaan, zegt Van Wezel, zoals vorig jaar bij Pinkpop en tijdens Pukkelpop in 2011. Die stormen kunnen veel hogere windsnelheden bereiken dan die van afgelopen weekend.

    • Laura Klompenhouwer