‘Rusland doet Nederlandse bloemen in de ban’

Medewerkers van bloemenveiling FloraHolland verwerken bloemen. Foto ANP / Remko de Waal

Rusland roept de import van Nederlandse snijbloemen tijdelijk een halt toe. In de bloemen zitten volgens de Russische voedsel- en warenautoriteit verschillende insecten, zo meldt persbureau TASS. De maatregel heeft alleen betrekking op bloemen uit Nederland en niet op bloemen die via Nederland naar Rusland worden geëxporteerd.

Twitter avatar M_Jaarsma Marjolijn Jaarsma Bloemenexport naar #Rusland (303 mln in ’14) bestaat voor ruim helft uit verse (snij)bloemen http://t.co/3ipdRRi4uC #boycot @statistiekcbs

De Russische warenautoriteit Rosselkhoznadzor onderzocht de afgelopen drie maanden geregeld bloemen die vanuit de Europese Unie waren ingevoerd. De dienst vond in totaal 324 leveringen met daarin beestjes, waaronder de trips en de tabakswittevlieg. In meer dan de helft van die gevallen ging het om Nederlandse bloemen.

Export van meer dan 150 miljoen euro

Rosselkhoznadzor wil nu in gesprek met de “bevoegde autoriteiten” om tot een oplossing te komen. Daarna besluit de dienst of de tijdelijke ban wordt opgeheven of uitgebreid, zo meldt voorzitter Aleksej Slekseenko. Volgens het CBS bedraagt de Nederlandse export van snijbloemen naar Rusland jaarlijks meer dan 150 miljoen euro.

Eind vorige week berichtte TASS al dat Rusland een tijdelijke ban van Nederlandse bloemen zou overwegen. Volgens de Nederlandse bloemenhandel was dat loos alarm. Bij het ministerie van Economische Zaken en de brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB is niets bekend, liet de VGB woensdag toen aan het ANP weten.

    • Joost Pijpker