Philips boekt miljard meer omzet dan jaar eerder

Foto ANP/Remko de Waal

Philips heeft in het tweede kwartaal een hogere winst en omzet geboekt dan een jaar eerder. Markten in de VS, Europa en India toonden verbetering, maar het concern maakt zich zorgen over de economische ontwikkelingen in China, Brazilië en Rusland.

Philips meldde een omzet van 6 miljard euro over het tweede kwartaal. Dat was 1 miljard euro meer dan een jaar eerder. Die toename werd vooral gestuwd door gunstige wisselkoerseffecten. Het bedrijfsresultaat verbeterde met 22 procent naar 450 miljoen euro. De nettowinst ging met 13 procent omhoog naar 274 miljoen euro.

Groei zit in LED

Topman Frans van Houten voorspelt dat de omzet in heel 2015 licht zal groeien. De moeilijke economische omstandigheden kunnen daarbij echter druk zetten op de resultaten, waarschuwde hij. Desondanks zal Philips in 2016 verdere “operationele verbetering” laten zien, aldus Van Houten.

“We voelen ons aangemoedigd door de goede resultaten dit kwartaal door de groei bij de afdelingen Healthcare en Consumer Lifestyle en Lighting. Maar de macro-economische ontwikkelingen in China, Rusland en Latijns-Amerika baren ons zorgen. De Chinese markt wordt steeds moeilijker.”

Binnen het bedrijf deden producten op het gebied van licht het goed. De verzelfstandiging van deze tak loopt volgens planning volgens het concern. De groei zit in LED-producten, verkoop steeg hier met 21 procent. LED-lampen maken nu 4-0 procent uit van de lichtproducten die worden verkocht. Ook nieuwe producten op het gebied van gezondheidstechnologie, waar Philips zich al een tijdje mee profileert, doen het goed, de verkoop steeg hier met 8 procent ten opzichte van vorig jaar.

Philips werkt veel samen met ziekenhuizen waarbij het ziekenhuis bijvoorbeeld een CT-scanner aanschaft en Philips het apparaat onderhoudt en technische ondersteuning biedt.

    • Anouk Eigenraam