Peter Dijkstra perfecte koorleider

Vanaf zaterdag is Peter Dijkstra (37) voor minstens vijf jaar chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor als opvolger van de Estse zanger en dirigent Risto Joost. De internationaal succesvolle en gelauwerde Dijkstra, met prestigieuze vaste posities bij radiokoren in München en Stockholm, bewees zich een week tevoren op fenomenale wijze met een excellente uitvoering van de Hohe Messe van Bach met het door hem opgerichte vocaal ensemble MUSA en het ‘authentieke’ orkest Musica Amphia.

Dijkstra is een voorbeeldig koordirigent met een expressief gebaar, net als Valery Gergiev kan hij de vingers van zijn linkerhand laten wapperen als hij nog meer glinstering wil horen. Grote zorgvuldigheid kenmerken tempi, dynamiek, stuwkracht en het afbouwen van luide passages, de variatie van expressie, van intiem, roerend en indringend tot feestelijk bazuingeschal. Het resultaat is totale transparantie en evenwicht, ook in vijf-, zes- en achtstemmige koorpassages is alles hoorbaar en verstaanbaar.

In de Hohe Messe, het rooms-katholieke magnum opus van de Luthers-protestantse Bach, waarin religieus en muzikaal erfgoed worden verenigd, vielen Dijkstra’s perfectionisme en prachtlievendheid volkomen samen. Al kan men zich soms de solistische prestaties nog beter voorstellen, Heleen Koele, Johannette Zomer, Rosanne van Sandwijk, Jeroen de Vaal en Hugo Oliveira voldeden alleszins. Het geheel, met het karaktervol spelende orkest en Dijkstra’s prachtig zingende koor, was vrijwel volmaakt. Helemaal ideaal was het geweest om dit alles te horen in een plechtig nagalmende kerkakoestiek.

    • Kasper Jansen